Från köket till USA för Ölofsson

Som hembryggare såg han till att få feedback av både Mikkeller och Cigar City. Därefter tog Mathias Olofsson steget och startade bryggeriet Ölofsson Brewing. Nu planerar han för större kontraktsbrygder och samarbeten i USA.

Lundakillen Mathias Olofsson började sitt bryggande hemma med kastruller på spisen i köket.

– Jag bjöd på vänner och släktingar och kände att kvaliteten ökade efter några år, säger han.

Nästa steg var att köpa en Braumeister och där lärde han sig massor.

– Då kunde jag börja jobba med att brygga samma öl flera gånger. Där har de största lärdomarna och mestadelen av utvecklingen skett.

Under hembryggartiden var han inte blyg med att få respons. Han drog till Köpenhamn och träffade Mikkel Borg Bjergsø, grundare och ägare av Mikkeller. Vid den träffen fanns även Wayne Wambles, bryggmästare på Cigar City i Florida, på plats.

– Det var verkligen perfekt att få feedback av dom, det gav mig mycket, säger Olofsson.

Till slut var han mogen för att börja brygga kommersiellt. Han är en av grundarna till Minus 1, ett bryggeri i källaren hos Bishops Arms Gustav Adolfs Torg i Malmö. Där samsas de sju bryggerierna Ölofsson Brewing, Kapusta, Living Dead, Brewbros Malmö, Lazy Kitty, Hasse Fasan och Solobryggeriet.

– Vi är alla våra egna oberoende bryggerier men brygger på samma utrustning och lokal. Vi bokar tider ungefär som man gör i en tvättstuga och det passar bra för lokalen är en gammal tvättstuga till hotellet i huset, berättar Olofsson.

Där fortsatte Mathias Olofsson att utveckla sitt bryggande med 50-litersbatcher som såldes i baren en trappa upp. De senaste månaderna har saker börjat ta ordentlig fart för honom. För att använda musikspråk kan vi säga att han fick en hit i somras med ölet A’Whaddup Hops. IPA:n serverades för första gången på Ølbutikken i Köpenhamn i samband med att den butiken släppte årets version av Cantillon Blåbär. Från ölälskare i den långa kön fick Olofsson riktigt bra betyg både på ratebeer och untappd.

– Den blev en riktig raket, det öppnade verkligen dörrar för mig. Bara två veckor senare hörde Himmeriget i Köpenhamn av sig och ville köpa fat, säger han.

Problemet var att Mathias inte hade möjlighet att på kort varsel få fram öl. Beställningen fick vänta men nu kommer snart ölen till Himmeriget.

– Jag bryggde den hos Michael på Hyllie Bryggeri och den kommer gå direkt till Himmeriget.

Framgångarna gör att Ölofsson Brewing kommer att, i alla fall delvis, flytta ut ur källarlokalen på Bishops Arms. I stället blir det fokus på samarbetsöl och att brygga sina egna recept hos lite större bryggerier.

– Jag tittar på bryggerier både i Danmark och Sverige. Inget är klart ännu, och Minus 1 har varit en jättebra språngbräda. Det är nyttigt att få feedback från publiken, säger han.

Nästa år finns också planer på att åka till USA. Han skissar på att göra samarbetsöl både i Chicagoområdet och i Arizona.

– Jag hoppas allt går i lås, det skulle vara jättekul, säger han.