Fortsatta framgångar för Poppels export

Petter Gunnarson har över 100 resgdar i sitt jobb som exportchef för Poppels. Foto: Ronny Karlsson.

Han har över 100 resdagar per år. Men Poppels exportchef Petter Gunnarson får resultat för sitt jobb. Nu finns Poppels öl på runt 40 olika marknader och fler ska det bli.

För två år sedan gjorde vi på Beernews en intervju med Petter Gunnarson. Då hade Poppels kommit en bit på vägen med sin exportmarknad och hade skickat öl till 25 olika länder. Nu når man 40 olika länder och flera av marknaderna har växt på ett bra sätt de senaste åren.

– Ingen marknad sticker ut jättemycket utan det är ganska jämnt fördelat. Vi exporterar runt 150 000 liter under 2019 och det är en ökning med 50 procent, säger Gunnarson.

För många företag som satsar på export finns det fem länder som sticker ut som viktigare än andra. Det handlar då om Storbritannien, Tyskland, Ryssland, Kina och USA. Här har Poppels lyckats slå sig in på fyra av marknaderna.

– Vi har medvetet avvaktat med USA. Man ska komma ihåg att där är det 50 delstater och inte ett land man ska lyckas i, säger Gunnarson.

Riktiga utmaningar

Att exportera till andra EU-länder är det klart enklaste, oavsett om det gäller byråkrati, språk eller kultur. Det kan vara en riktig utmaning att göra sig förstådd och förstå det som kommuniceras i länder längre bort.

– Alla länder utanför EU kräver certifiering av produkterna och det innebär mycket administration. Dessutom är vi väldigt digitala i Sverige, och det fungerar inte alls lika bra i alla andra länder. På en hel del marknader måste man vara på plats en hel del för att det ska fungera.

Även om Poppels tillhör de största craft beer-bryggerierna i Sverige, så är man en liten aktör när det gäller export. Där ska man få in sina öl på hyllor där även Brewdog, Stone och många andra stora aktörer vill vara med. Då handlar det om att bygga upp ett förtroende steg för steg.

– I början får man ta det som bjuds. Importörerna väljer oss, vi väljer inte dom. Men vi har blivit duktig på at hitta bra partners. Många vill ha ensamrätt i sina länder, men då kräver vi att de också kan hantera distribution i helalandet, säger Gunnarson.

Fokus på Kina

De cirka 100 resdagar som varit under 2019 har varit befogade för att öppna dörrar på nya marknader och dessutom bevaka och växa på befintliga marknader.

– Nästan all öl som säljs är de samma som i Sverige och det är humliga öl som är populärast på alla marknader. Det känns väldigt kul att vara med på marknader där craft beer verkligen växer nu. I Sverige var vi tidiga och där har det planat ut lite mer, säger Gunnarson.

En marknad som kommer att få mycket fokus under nästa år är Kina. Där vill många bryggerier vara med och dela på kakan när kineserna får mer pengar och allt mer intresserar sig för öl.

– Vi ser det som en jättemarknad och där har vi tagit oss in. Det finns mer att göra men det tar tid och både kultur och språk är en utmaning. Samtidigt har importerade varor en väldigt hög status bland kineser.

När Poppels bestämde sig för att flytt från Mölnlycke till Jonsered och expandera rejält, gick 90 procent av försäljningen till Systembolaget. Det kände man var en risk och man beslutade sig för att försöka stå på flera ben.

– Vi ville bredda försäljningen och exporten var då ett bra alternativ, men det är mycket jobb för varje marknad.

Bygga varumärke

Gunnarson har lärt sig om att det tar tid att verkligen slå sig in och bli en aktör att räkna med. Det räcker inte med att ha öppnat dörren och den behöver förbi öppen under en lång tid.

– Det är en sak att sälja öl i ett land, en helt annan sak att bygga ett varumärke på utländska marknader. Sådant tar tid, men vi är glad över att vårt varumärke fungerar utomlands. Det var lite så vi tänkte redan från början, även om det just då kändes främmande att jobba med så här många länder, säger Gunnarson.

Även bryggeriets mer extrema öl som Swedish Fika och All ´Bout It har fungerat bra på export och det ser man förstås positivt på. En bra start för exporten behöver nu följas upp för att klara sig kvar och helst även växa på de marknader där man finns. Samtidigt finns kontakter med cirka tio nya länder där man ännu inte påbörjat några ölleveranser.

– Jag har ett jättekul jobb men vi har bara börjat vår resa. Nu finns vi på en hel del marknader men nu ska vi utveckla det och bli bättre på varje marknad.