Första ölet bryggdes igen på tioårsjubilem

Nyligen var det tio år sedan som Ängöl bryggde sitt första öl. Johan Rennemark, Josefin Öge, Johan Håkansson och Emil Lindén bryggde då samma öl som för exakt tio år sedan. Foto: Privat.

Nyligen var det tio år sedan det första ölet bryggdes hos Ängöl i Kalmar. Den dagen uppmärksammades förstås med att brygga samma öl igen.

Ängöl startade alltså sin verksamhet i juni 2010 och därefter har det blivit en hel del bryggningar. Det allra första ölet som bryggdes var Ängöl Prima Lager och det var precis det ölet som bryggdes även på tioårsdagen.

– Det är en smakrik lager som varit vår bästsäljare under hela resan. När vi började hade inte folk samma koll på IPA som i dag så därför blev det en lager, säger grundaren Johan Håkansson.

I fjol landade man på 170 000 liter och företaget har utvecklats till att i dag vara tre personer som jobbar heltid. De tre är Johan Håkansson, Emil Lindén och Josefin Öge, och med i arbetet finns också Johan Rennemark som jobbar med marknadsstrategi.

– Det fanns drygt 30 bryggerier när vi startade så det har varit en riktig explosion under de här åren, säger Håkansson.

Den lokala marknaden är viktigast från start och samma sak gäller nu. Försäljning via Systembolaget är en viktig del och där har man lyckas komma in via offerter under hösten. Jenny Nyströms Julöl kommer att släppas ut bredare på Systembolagets hyllor och det är förstås positivt för bryggeriet.

– Det har varit roliga år och nu kör vi tio år till, säger Håkansson.