Första bryggningen bjöd på kaos för Tora

VECKANS HEMBRYGGARE

Tora Thorell är Veckans Hembryggare. Foto: Privat.

Det blev kaos första gången hon bryggde öl. Men nu är Tora Thorell fast i bryggandet. Dessutom är hon Veckans Hembryggare.

 

Namn: Tora Thorell

Ort: Stockholm

Ålder: 25

Hembryggare sedan: 2020

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag hade länge varit nyfiken på hembryggning men inte riktigt vågat mig på det, det verkade så komplicerat men sen hälsade jag på en god vän. I mars 2020 var jag och hälsade på en av mina närmaste vänner, hon bor i en stuga långt ut på landet och var glad över att jag skulle komma dit för då kunde jag hjälpa henne brygga en ananas-IPA. Det var den kaosigaste bryggningen jag varit med om. Kastrullen var för liten så vi fick ha två och hälla lite emellan. Det höftades med smaksättningen och blev både färsk, torkad och ananas på burk som åkte i brygden vid olika tidpunkter och det hela gjordes på en vedspis så temperaturen var svår att hålla konstant. Men det blev en galet god öl och hennes tidigare öl smakade lika bra de. Hon inspirerade mig med en kaosbryggning som hette duga så då kände jag kan det här bli bra öl då kan jag också. Så jag kom hem och köpte mitt första bryggkit. Det blev en god men tråkig APA och efter den så har jag nästan bara experimenterat och hittat på egna recept med mycket ingredienser från naturen. Det är nog först nu efter ungefär ett år som jag verkligen känner mig som en hembryggare och känner att det är något jag verkligen vill göra mer av. Det har jag dels min kära vän med kaosbryggandet att tacka men också gänget på Bottl3.5hop och Underjord Brygghus som har peppat mig, snackat olika smaksättningar och nu senast till och med kört en collab med mig på deras microbryggeri.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Per vecka blir det inte så mycket men brygger ungefär en öl i månaden så de blir väl en 8 timmar per månad bryggning och flaskning inkluderat. Eftersom det inte är så mycket tid det går åt när det inte blir så ofta så brukar jag se till att jag har en lördag eller söndag ledig per månad för bryggning men jag skulle ljuga om jag inte önskade att jag hade tid att brygga oftare.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Mängden, jag har ett ganska litet kök och brygger bara i kastrull så det blir bara tio liter per gång. Det är bra för jag vågar experimentera mer men tråkigt när det blir en riktigt god öl och det inte finns så mycket av den.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Svår fråga, jag har faktiskt verkligen gillat alla mina öl än så länge men den bästa tror jag nog är en öl jag bryggde med ljung. Första gången jag smakade den tyckte jag den var ganska äcklig, den hade en bismak jag inte riktigt kunde placera men sen när den hade stått i några veckor och jag smakade den igen så var den helt plötsligt en av de godaste öl jag druckit. Jag kan inte förklara vad det är med den men den känns så himla jag i öl-väg och kanske blev den bättre för att jag först tyckte att den inte var bra, den överraskade. Jag tycker också att den är bra eftersom den omfamnar en del av naturen, det var väldigt mycket ljung i.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Eftersom jag inte försöker brygga sådant som finns utan hitta på nya smakkombinationer och recept så drömmer jag inte riktigt om att kunna brygga en öl som redan finns. Men om jag måste välja så skulle jag ta Raspberry Milk Stout – Left Hand Brewing Co. Den har varit min feelgood-öl hela hösten och det skulle vara roligt att lyckas göra en lika mjuk och rund stout till regniga dagar.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Det är ju definitivt en dröm men jag är så pass nybliven hemmabryggare att jag inte riktigt vet vart jag skulle börja….

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Mitt första tips är till de hembryggare som ännu inte kommit igång: Våga brygg! Jag var rädd att det var för komplicerat i början men insåg ganska snabbt att så länge man håller temperaturen någorlunda och ser till att allt är rent och desinficerat så går det nästan alltid bra. Mitt bästa tips är att göra mindre batcher så man kan våga testa/experimentera mer, men skriv för all del ner exakt hur du gjort. Då kan du brygga en större kvantitet av experimenten som blev bra.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Jag har inte haft några direkta misstag eller olyckor än, några flaskor som har gått sönder vid kapsylering och en öl på jäsning som jäste ut för snabbt och inte fick någon direkt styrka är allt. Peppar peppar….

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Båda har sina fördelar och sin charm men de får nog bli ljust

Kastrull eller bryggverk: Kastrull

Flaska eller fat: Flaska

Pub eller hemma: Pub

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo