Förslaget i Finland – sälj öl på nätet

Finländska politiker vill tillåta att bryggerier får sälja öl direkt till privatperonser via internet. Foto: Montage.

Låt bryggerierna sälja öl direkt till kund via internet. Så vill finländska riksdagspolitiker hjälpa de minsta bryggerierna i corona-tider.

Det är politiker från flera olika partier som står bakom förslaget. De vill att bryggerierna med omedelbar verkan ska få sälja öl direkt till kunder via internt.

– Den inhemska småbryggningsindustrin är särskilt utsatt på grund av coronaviruspandemin. Utan snabba åtgärder måste ett stort antal företagare i sektorn stängas, säger Eeva-Johanna Eloranta i ett pressmeddelande.

Man menar att de flesta bryggerierna i Finland är ganska nystartade och att de inte hunnit med att bygga upp företagen för att kunna hantera kriser som denna.

– När vi funderar på olika stödåtgärder för olika sektorer är det uppenbart att för små bryggerier är det bästa sättet i denna situation att tillåta distansförsäljning. Det kommer inte ens att medföra ytterligare kostnader för staten, säger Mikko Kärnä.

Politikerna pekar på att finländare i allt större utsträckning köper öl från utländska nätbutiker och att det ger en skev konkurrens.

– En livlig liten bryggerikultur har gradvis utvecklats i Finland. Försvinnandet på grund av coronaviruspandemin skulle vara en tragedi inte bara för ölälskare utan också för hela det finska näringslivet, säger Sinuhe Wallinheimo.

Frågan kommer nu att tas upp i riksdagen och det återstår att se vad beslutet blir.