Forskare fixar korn som klarar mer torka

Forskare försöker ta fram korn som är betydligt mindre känsligt för värme. Foto: Pixabay.

Vad sägs om korn som inte längre är känsligt för torka? Forskare i Skottland har hittat en gen som kan göra detta möjligt.

Korn är oftast grunden för den malt som används i öl och som alla andra grödor är kornet väderberoende. Under fjolårets varma sommar blev skörden dålig då kornet inte fick tillräckligt med vatten.

Med den globala uppvärmning som pågår ökar risken för fler torra och varma somrar framöver och då kommer det att påverka tillgången på korn.

Men nu jobbar forskare med att lösa problemet. Man har nämligen hittat en gen i kornet som styr kornets stresstålighet vid torka. Genom att påverka den genen hoppas man kunna ta fram korn som inte är så känsligt för värme och uteblivet regn.

En del testodlingar har gjorts och forskarna ska gå vidare med projektet. Den femåriga studien finansieras av Scottish Whisky Association och många odlare lär följa projektets utveckling med nyfikenhet.