“För mig är öl mer en social grej än en smakupplevelse”

Sommarintervju

Martin Sunesson, Subbe Bryggeri.

Martin Sunesson på Subbe Bryggeri i Varberg ser gärna ett slopat matkrav som nästa stora alkoholpolitiska fråga. För egen del hade han dock gärna haft en restaurang i anknytning till bryggeriet då han är lika mycket kock som bryggare.

Vilket är det bästa svenska ölet du druckit från ett annat bryggeri under 2025?

– Jag har dragit ner otroligt mycket på mitt eget öldrickande i år men vi var på ölfestival i Strängnäs för någon vecka sedan och då drack jag Pivot pils och Bedarö bitter för första gången på väldigt länge och blev då påmind om hur fantastiskt goda och välgjorda de är.

Det har varit tufft för många svenska ölfestivaler under de senaste åren, vilken roll spelar de för branschens fortsatta utveckling?

– Jag tror att det är väldigt viktigt att festivalerna utvecklas i takt med hela industrin. Stora öl- och dryckesmässor får ge plats åt mer nischade festivaler. Sips n Suds ölfestival på nationaldagen var en riktig höjdare och även Ölpölens pilsnerfestival förra året tycker jag är väldigt bra exempel på lyckade ölevents.

Efter gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt, vad tycker du ska bli nästa ”stora” alkoholpolitiska fråga i Sverige?

– Att matkravet försvinner på restauranger. Det är ett förlegat och gammaldags system som vilar på en förlegad syn på alkohol.

Ett slopat matkrav för serveringstillstånd skulle underlätta för den som vill öppna bar – men på vilka sätt tror du att det skulle förändra situationen för landets bryggerier?

– Jag tror att det hade underlättat dels för bryggerier att ha egna barer eller typ showrooms i anslutning till produktionen. Sedan vet jag att det är dyrt att öppna restauranger och väldigt många väljer vägen via bryggerilån för att få hjälp med finansieringen då det är svindyrt att bygga upp ett kök och bemanna det. Ett slopat matkrav hade gjort det enklare och billigare att öppna upp en bar och valfriheten att själv välja leverantör tror jag hade gynnat oberoende bryggerier. 

Ni har själva tidigare tillfälligt haft egen bar hemma i Varberg – är ett slopat matkrav vad som krävs för att Subbe bryggeri skulle öppna en egen bar igen, och inte bara tillfälligt?

– Nej, skulle vi öppnat ett nytt ställe imorgon skulle vi absolut haft en restaurang med en jävla fin meny. Jag är ju mer kock än bryggare om man tänker på hur länge jag var i restaurangbranschen innan jag gick och skaffade bryggeri och jag hade tyckt att det hade varit kul att visa den sidan också.

Hur ser ni på användningen av svenska och lokala råvaror i er verksamhet?

– Vi använder en hel del svensk malt men inte mycket mer än så. Vi gör alltid en avvägning mellan pris, tillgång, kvalitet och att råvaran har de egenskaper vi vill ha för att nå det resultat som vi eftersträvar.

Vad tycker du kännetecknar en riktigt bra ölupplevelse?

– Väldigt mycket vem man dricker ölen med faktiskt. För mig är det mer en social grej än en smakupplevelse. Ölen måste såklart vara god, och balanserad, men det är mest ett komplement och en förstärkning till det sociala, det vill säga ölen ska inte stå i centrum.

Så om de bästa ölupplevelserna är de man delar med någon annan – om du nu i sommar fick välja vem som helst i Ölsverige att sitta ner och ta en öl med, vem väljer du och vad skulle ni prata om istället för att låta ölet stå i centrum?

– Om jag fick välja att dricka öl med vem som helst i Ölsverige utan att ölen stod i centrum skulle jag i så fall dricka öl med Marcello Milli [Beerium], Linus Börjesson [Beer Barons] och Fredrik Gustafsson [Bearded Rabbit] och vi skulle bara prata om GAIS. GAIS förr i tiden, GAIS i närtid och GAIS i framtiden. Beernews redaktör Henrik Edberg får gärna också göra oss sällskap om han vill.

• Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.