Foedertankar ska ge suröl i Uppsala

BIldspel

Bild 1 av 3

Gabriel Källberg på Jackdaw var förstås nöjd med att se faten fyllas.


 

Nu har foedertankarna hos Jackdaw börjat att fyllas med öl. Målet är att det ska bli god ”slowbeer” för surölsälskare.

Uppsalabryggeriet Jackdaw investerade för en tid sedan i så kallade foedertankar och nu ska produktionen av suröl ta fart. Den första batchen av öl som ska i tankarna är bryggde och ytterligare bryggningar ska göras för att få tankarna fulla.

– Vi hoppas kunna producera omkring 12 000 liter foederöl per år som efter blandning kan ge 15-20 000 liter färdig öl, berättar Fredrik Bjarman på bryggeriet.

Till sin hjälp under den första bryggningen hade man Davy Spiessens från Brouwerij Alvinne. Det belgiska bryggeriet är en förebild för Jackdaw, och Glenn Castelein på Alvinne har myntat uttrycket slowbeer, något som passar även för Jackdaw.

De fyllda tankarna får nämligen stå medan jäst och bakterier förvandlar vörten till ett suröl. Detta öl ska sedan blandas med yngre öl för att hitta rätt balans i ölet.

I samband med bryggningen hölls också en tap takeover med Alvinne på Taps Beer Bar i Uppsala. Där fanns bland annat Cuvée Sofie Cloudberries att prova. Det ölet är ett samarbete mellan Jackdaw och Alvinne och innehåller svenska hjortron. Till denna batch användes hela 240 kilo hjortron, i den första användes 30 kilo. Det ölet kommer på Systembolaget i juni.

(Foto: Hans Gerbes)