Så ska krogarna klara julen och nya året

Vi frågade fem stycken krögarprofiler om julen och det som väntar i början av nästa år. Foto: Montage.

Hur hanteras julen och hur ska man klara av början av nästa år? Vi ställde frågorna till fem svenska barprofiler och fick intressanta svar.

På senare år har svenska folket i allt större utsträckning valt att gå ut på krogen även i juletider. Men så blir det troligen inte i år. Regeringen har uppmanat svenskarna att hålla sig hemma och inte umgås i grupp. Ännu en begränsning alltså för krogarna, som därefter har två månader där det redan i normalfallet är låga intäkter.

Vi kollade läget på fem barer.

Victor Dahlberg, Brewers Beer Bar, Göteborg:

Ändrar ni något på ert upplägg runt jul och nyår. I så fall, vad blir annorlunda?
– Vi hade inledningsvis tänkt att stänga lite mer än vanligt men har beslutat att köra på som vanligt för de som vill ta sig ut under jul och nyår – vilket innebär att vi enbart håller stängt på jul- och nyårsafton och i övrigt vanliga öppettider med några dagar där vi kommer att öppna tidigare än vanligt.

De första månaderna på varje år innebär ofta lägre intäkter. Hur känner ni för att gå in i en sådan period mitt i en pandemi? 

– Helt ärligt så känns det svårt att se att januari och februari skulle kunna bli så mycket sämre än vad slutet på 2020 har varit. Vi håller dock hoppet uppe kring det kommande vaccinet och att vi kan börja se en ökning i samband med detta, även om det nog realistiskt inte kommer ske förrän vi börjar närma oss sommaren igen.

När tror eller hoppas ni på att restriktionerna mot svenska barerna är borta?
– Vi HOPPAS givetvis att restriktionerna skulle vara kunna vara lättare redan nu eller i alla fall så snart som möjligt – vi följer strikt alla rekommendationer och arbetar hårt med att ge gästerna en säker miljö att befinna sig i när de besöker oss. Beträffande vad vi TROR – som sagt, kanske att vi börjar gå tillbaka mot lite mildare restriktioner framåt sommaren 2021. Tyvärr finns det nog en överhängande risk att vi kommer se många verksamheter gå under innan dess.

 

Maja Kozul, Bishops Arms Gustav, Malmö:

Ändrar ni något på ert upplägg runt jul och nyår. I så fall, vad blir annorlunda?

– Vi har haft öppet alla dagar sen vi öppnade 6e september 2010 och det tänker vi fortsätta även detta märkliga 2020. Fira jul & nyår med våra fantastiska gäster har blivit nåt av tradition så vi fortsätter med traditionen men anpassat efter de nya reglerna och bestämmelserna. Alla ska känna sig trygga. Vi firar tillsammans fast på säkert avstånd. Julafton öppnar vi tidigare och stänger tidigare. Vi skålar in nya året några timmar innan klockslaget sen skickar vi våra gäster hem eller till hotellrum (för de som bor på hotellet) då kan vi alla fira två gånger att 2020 är äntligen över. Det gäller att anpassa sig.

De första månaderna på varje år innebär ofta lägre intäkter. Hur känner ni för att gå in i en sådan period mitt i en pandemi?

Det är svårt att gissa sig fram till någonting, men hoppas att restriktionerna släpper snarast då kanske januari inte blir så dålig. 

När tror eller hoppas ni på att restriktionerna mot svenska barerna är borta?

– Ganska ologiska restriktioner mot restaurang från början. Jag hoppas de försvinner snabbt.

 

Gabriel Källberg, delägare Taps Beer Bar, Uppsala:

Ändrar ni något på ert upplägg runt jul och nyår. I så fall, vad blir annorlunda?

– Vi kör på som vanligt och stängt julafton, nyårsafton/dagen! Enda skillnaden är ju att vi stänger 22:00

De första månaderna på varje år innebär ofta lägre intäkter. Hur känner ni för att gå in i en sådan period mitt i en pandemi?

– Svår fråga och kan alltid killgissa att det blir otroligt tufft kvartal 1, 2021

 När tror eller hoppas ni på att restriktionerna mot svenska barerna är borta?

– Restriktionerna är väldigt tuffa för oss i denna branch och önskar att de försvinner imorgon då det inte påvisas någon större smittspridning men jag tror tyvärr att restriktioner kommer att fortsätta fram till sommaren. Vi får helt enkelt kämpa på utan något större stöd från regeringen!

 

Anders Ström, barchef, Akkurat, Stockholm:
Ändrar ni något på ert upplägg runt jul och nyår. I så fall, vad blir annorlunda?

– Vi tänker att folk kommer att vara hemma mycket i helgerna så vi har stängt dagen innan julafton och julafton sedan öppnar vi redan klockan 13 på dagarna fram till nyårsafton när vi har stängt. Om människor ändå är lediga kanske dom vill ut och röra på sig på dagen.

De första månaderna på varje år innebär ofta lägre intäkter. Hur känner ni för att gå in i en sådan period mitt i en pandemi?

– Jag tror att det kommer att vara i stort sett samma omsättning i början på 2021 som nu i november och december. Det kan inte bli så mycket sämre. Krognäringen går redan på knäna och stödpengarna kommer inte fram.

Hur tror ni att pandemin påverkar starten av 2021? När tror eller hoppas ni på att restriktionerna mot svenska barerna är borta?

– Jag tror inte restriktionerna kommer att lätta i förtid, så åtminstone till slutet av februari så får vi leva med dom. Sedan får vi se hur snabbt och i vilken utsträckning man kommer igång med vaccineringen.

 

Jugge Hasselqvist, delägare Oliver Twist, Stockholm.

Ändrar ni något på ert upplägg runt jul och nyår. I så fall, vad blir annorlunda?

– Vi stänger julafton/juldagen, nyårsafton och nyårsdagen. Så ser det ut nu, kan ändras.

De första månaderna på varje år innebär ofta lägre intäkter. Hur känner ni för att gå in i en sådan period mitt i en pandemi?

– 2021, jadu, januari/februari är inga roliga månader normalt så det känns riktigt jävla mörkt just nu. Det enda som kan ändra på detta är att vaccinet går igång, kurvorna går ner, då tror jag folk vågar sig ut igen, och det finns så klart ett stort behov av att umgås någorlunda normalt igen så med lite tur kan det istället bli bra drag, men oddsen är inte stora.

Hur tror ni att pandemin påverkar starten av 2021? När tror eller hoppas ni på att restriktionerna mot svenska barerna är borta?

– Restriktionerna, som det ser ut lär klockan 22 ligga kvar till februari som dom sagt. Övriga restriktioner, ingen aning, regeringen har skött det här så sjukt illa.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Så ska krogarna klara julen och nya året

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer