Nyheter

Flera goda nyheter – och ett öl hyllas rejält

Här är en del av dagens nya öl på Systembolaget. Foto: Montage.

I dag släppte de sista ölnyheterna före sommaruppehållet på Systembolaget. Vi har provat ölen och hittade flera godbitar. Bland annat blev vi lite kära i en belgare och hyllar en amerikansk fatlagrad imperial stout ännu mer.

 

Vi har lyft fram Destihl Brewery från Illinois tidigare i våra recensioner, och flera gånger har det bryggeriet levererat riktigt bra humliga öl till Systembolaget. Nu handlar det om en fatlagrad stout och vi kan inte annat än erkänna att vi blev lite kära i det ölet redan från första klunken. Fatlagringen sitter där perfekt och basölet är lagom tungt och rostat. Riktigt gott!

Dessutom hyllar vi en klassiska belgare i en ny version och dessutom hittade vi en brittisk humlebomb som vi vill ha mer av.

Här är alla våra omdömen:

Örebro Brygghus Körsbär Batch II

750 ml, 119,00 kr, 6,0 %, Övrig syrlig öl

Friskt med mogen syra och en behaglig känsla från de sura körsbären, ölet blir fylligt och de sura körsbären ger ölet en syrlighet som blir distinkt utan att bli för mycket. God öl.

Lickinghole Strawberry Hefeweizen

473 ml, 32,80 kr,  5,5 %, Hefeweizen

Maltigt och brödigt med citrustoner och en lätt kryddighet, jordgubbssmaken tar inte speciellt mycket plats utan märks mest i avslutningen och egentligen känns den smaksättningen lite onödig. Okej öl.

Harpoon IPA

568 ml, 47,90 kr, 6,0 %, India Pale Ale

Friskt med citrustoner och en förhållandevis framträdande lätt brödig maltbas, en beska smyger sig fram utan att ta speciellt mycket plats. Balanserat och gott.

Brewdog/Mikkeller Urban Fog

440 ml, 39,90 kr, 6,5 %, New England/Hazy IPA

Friskt humligt med en viss beska, juicigt och tropiskt med en lätt örtig ton i bakgrunden. Modernt men ändå med en lätt efterbeska som ger ölet en behaglig avslutning. God öl.

Caleidoscope Harlekinetic Colors IPA

440 ml, 62,90 kr, 7,0 %, New England/Hazy IPA

Ölet ska finnas tillgängligt onsdag 14 juli.

Northern Monk Patrons Project 27.02 Boom Box

440 ml, 49,90 kr, 7,2 %, New England/Hazy IPA

Friskt tropiskt med ananas och citrus som möter dig direkt, där finns en lätt beska och ölet ger ett brett spektra av olika frukter. Fylligt med väl dold alkohol. Mycket god.

Captain Lawrence Red Commander IPA

473 ml, 49,90 kr, 6,5 %, India pale ale

En ganska tydlig maltbas med knäckebrödstoner möter dig först, där finns en lätt touch av knäck innan beskan kommer smygande allt mer, där finns talltoner och en lätt metallisk ton som inte på något sätt tar överhanden. Friskt beskt i avslutningen med tallbarr och citrus i första rummet. Traditionellt och gott.

Jämtlands Jubileums-IPA

330 ml, 29,90 kr, 6,5 %, India pale ale

En IPA som drar åt det brittiska hållet, där finns en stabil maltbas, en lätt kolaton och beskan blir inte speciellt dominant. Där finns en del citrus och en tendens till blommig ton och en viss beska visar sig i avslutningen. God öl.

Chimay Grand Reserve Barrel Fermented Rum Edition 2021

375 ml, 125,00 kr, 10,5 %, Belgisk mörk ale

Klassiska Chimay på romfat låter ju lovande och jag blir inte besviken. Basölet finns där med sina jästtoner, en fruktighet och med de lätta kryddtonerna, men romfaten har verkligen satt sin prägel på ölet, det drar åt det söta hållet utan att bli för mycket och det här är bara en njutning att dricka. Mycket gott!

Collective Arts Matter Of Fact Dry Hop Blonde

473 ml, 34,90 kr, 4,8 %, Golden/Blond ale

Ganska fylligt för alkoholhalten där finns en tydlig men ändå lätt maltbas med kextoner, humlen är modern och juicig, men ger också en viss beska som komplement till de tropiska tonerna. Lite annorlunda för stilen men klart god.

Destihl Dosvidanya Rye Barrel-Aged Russian Imperial Stout

473 ml, 129,90 kr, 13,6 %, Imperial porter och stout

Destihl har imponerat på mig med en hel humliga öl som släppts på Systembolaget och nu visar man att fatlagrad imperial stouts inte är några problem heller. Ölet är fylligt och rostat med mörk choklad, kakao, rågbröd och en del frukter och falagringen får verkligen ta plats och ger ölet en ny dimension med trätoner och en hel del vanilj. Alkoholen hölls väl dold och det är här sjukt gott!

Great Divide Roadie Grapefruit Radler

355 ml, 23,90 kr, 4,2 %, Övrig öl

Friskt och somrigt med en hel del grapefrukt utan att bli för aggressivt. En behaglig sommardryck som funkar bra även om den kanske inte är så väldigt komplext.

Mastio Real Grape Ale

330 ml, 39,90 kr, 7,5 %, Öl av flera stilar

Lätt vinöst med druvtoner och en tendens till alkohol som skiner igenom. Där finns lite frukttoner och en maltighet som inte tar speciellt mycket plats. Helt okej utan att sticka ut.