Fler lättnader för restauranger i sommar

Stefan Löfven, statsminister. Foto: Pressbild

Det ser ut som att restriktionerna på krogar och restauranger faktiskt kommer att släppas som planerat den 1 juni. Och mer goda nyheter är att vänta en månad senare.

Vid en pressträff i dag presenterade idag regeringen en plan för hur och när restriktionerna som gällt under pandemin ska hävas ska hävas framöver. Och det ska ske i fem steg.

Steg 1 i de lättade restriktionerna är de som meddelats tidigare för den 1 juni och det blir då tillåtet för krogar och restauranger att hålla öppet till klocka 22.30. Men nu sägs det dessutom att det kan bli betydligt bättre från den 1 juli när det blir dags för steg 2.

Då kan det om inte smittoläget förvärras eller inte förbättras tillräckligt fort bli tal om att öppettiderna för serveringställen kan förlängas ännu mer, eventuellt kan begränsningarna vad gäller öppettider tas bort helt och hållet.

Även reglerna om storlek på sällskap och avstånd mellan personer tas bort den 1 juli för uteserveringar och stående får serveras mat och dryck utomhus.

Totalt finns det alltså fem steg i regeringens plan. I steg 3 finns inget som berör restaurangbranschen men i steg 4 som planeras i september preliminärt tas slutligen restriktionerna bort för servering inomhus.,

Vid pressträffen passade Stefan Löfven på att tacka befolkningen.

– Jag vill säga till befolkningen i vårt land. Jag har stått här på över 70 pressträffar och gett besked om restriktioner och beslut som inneburit kraftiga inskränkningar i era liv, i era grundläggande fri- och rättigheter, i er vardag, i era möjligheter träffa nära och kära. Jag vill uttrycka varmt tack för alla uppoffringar som ni har gjort, sa statsministern och fortsatte:

– Jag är stolt över att vi mötte den här krisen tillsammans som ett land och vi börjar nu skymta början till slutet.