Flera höjdare bland dagens ölnyheter

Vi hittade flera goda öl bland dagens ölnyheter. Foto: Montage.

Här är recensionerna av dagens nya öl i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi vänder oss till Belgien och USA för att hitta de bästa ölen.

 

Det handlar om Struises klassiker Pannepot och Oskar Blues BA 21 Volume 5 som får högst betyg. Den som vill kan med fördel köpa flera flaskor Pannepot för att lagra. I min värld är Pannepot som bäst efter cirka fyra-fem år. Men den funkar förstås bra att dricka nu direkt också.

Här är våra recensioner:

Utopian Ten Degrees

440 ml, 30,90 kr, 3,9 %, Pilsner – tjeckisk stil

Inte ofta man får en burk som svämmar över men här skedde det ganska rejält. Papprigt, lite tunt och med en lite frän beska. Jag undrar om den här burken var som den ska…

Mariestads Höstbrygd

500 ml, 21,00 kr, 5,8 %, Lager märzen och wienerstil

Maltigt åt det söta hållet med drag av mörkt bröd, en del fruktiga toner och en tendens till choklad. En ganska tydlig beska ger en ny dimension i eftersmaken. Helt okej öl.

Brunehaut Blacnhe

330 ml, 28,90 kr, 5,5 %, Witbier

Lätta parymtoner blandas med en försiktig brödighet och en lätt kryddig touch. Ingredienserna för stilen fjnns där, men det blir lite tillbakadraget och ölet tar aldrig riktigt fart. Okej öl dock.

Heavy Seas TropiCannon

355 ml, 28,90 kr, 7,3 %, India pale ale

Väldigt tydliga citrusinslag och de skär sig lite med den beska som ölet också levererar. Lång efterbeska. Det här funkar inget vidare för mig faktiskt.

New Belgium La Folie

375 ml, 109,90 kr, 7,0 %, Flamländska röd och brun öl

En modern amerikansk klassiker som absolut håller måttet. Det är syrligt, lätt vinöst, trätonerna finns där och ölet flyter samman till en skön upplevelse där det också bjuds på en liten försiktig ton av kakao mot slutet. Mycket gott.

Connecticut Valley X# Wheat Ale

473 ml, 40,90 kr, 5,0 %, Hefeweizen

Maltigt med fruktiga inslag och en del banantoner, men också en lite strävare smak som inte riktigt passar in i stilen. Okej öl, hade fått bättre betyg utan den lite udda eftersmaken.

De Struise Brouwers Pannepot

330 ml, 39,00 kr, 10,0 %, Belgisk mörk ale

Fruktigt och sött med fikon, druvtoner, dadlar och en del russin, fylligt öl med en behaglig jästton och en mjuk avslutning där en del av frukttonerna kommer tillbaka. Mycket bra öl som dessutom har potential för den som gillar att laga öl.

Mikkeller Windy Hill

473 ml, 65,90 kr, 7,0 %, New England/Hazy IPA

Fruktigt och tropiskt med inslag av ananas och persika, en viss beska gör sig påmind och det smyger fram lite parfymtoner i eftersmaken. God öl.

Uerige Alt

330 ml, 38,90 kr, 4,7 %, Altbier

Maltfokuserat öl med chokladtoner och en lätt touch av knäck, en försiktig beska smyger sig på och ger ölet balans. God öl.

Oskar Blues BA 21 Volume 5

355 ml, 72,90 kr, 13,3 %, Imperial porter och stout

Kaffe och mörk choklad ger ölet en rivstart och smakerna fortsätter att komma, där finns vaniljtoner, en lätt bränd ton, mer kaffe och en alkohol som följer med utan att bli påträngande. Mer mörk choklad fyller på i avslutningen. Mycket gott!