Fireside Inn tror på en ny expansion

Bildspel

Bild 1 av 7

Den mysiga baren har en hel del amerikansk inspiration med sin mörka träinredning.

 

Öl och barbeque. Det har blivit en succé på Öland för Fireside Inn. Nu tittr man på att expandera igen.

I snart tre år har Fireside Inn funnits en bit söder om Borgholm på Öland. Men Johanna och Joel Heineckes resa tillsammans har varit längre än så.

– Jag pluggade i Arizona , träffade Joel och blev kvar. Han är uppävxt där, vi bodde där i 13 år och nu har vi bott på Öland i sex år, säger Johanna som växte upp på ön.

Väl tillbaka i Sverige behövde de hitta ett sätt att försörja sig, och efter en del funderade fick det bli ett bryggeri.

– Joel hade haft bryggandet som en hobby. Craft beer och barbeque kändes bra och vi ville hela tiden sälja vår öl själva, säger Johanna.

Bryggandet började på ett hemsnickrat bryggverk på 150 liter och i september 2015 öppnade man sin bar och restaurang genom att ha en skördefest. Det blir lite av en mjukstart, för att sedan få fullt upp under sommaren 2016.

– Det är väldigt säsongsbetonat för oss. Från midsommar till mitten av augusti har vi öppet fem dagar i veckan och då är det fullt upp. Det är säkert 300 gäster varje dag och när vi har musikkvällar är det extra mycket, säger Johanna.

Den här sommaren har det varit så varmt att de öppnat lite senare på dagarna, men gästerna har varit många när den värsta värmen lagt sig. Bryggverket har också byggts ut och nu brygger de båda cirka 250 liter varje gång. Men även det känns för lite.

– Egentligen skulle vi beöhva ha ett större bryggverk. Vi tycker nog båda att 500 liter vore lagom, men då går det inte att vara kvar där vi är nu. I så fall får vi bygga ett hus till här på tomten och nu har vi inte riktigt tid med det, säger Johanna.

Lokala ingredienser är viktigt att använda när det finns tillgängligt. Bland annat har man gjort en saison med jordgubbar och samarbetet med Gbg Brew är en saison innehöll lokal honung och vete.

Det allra mesta av ölet säljs direkt till kunder på det egna stället, men de har också haft fem olika öl på Systembolaget.

– Vi gillar att brygga nya öl och det passar oss ganska bra med de lokala släppen på Systembolaget. Vi får se hur det blir med nya öl där.

Snart går sommaren mot sitt slut och gästerna kommer att bli färre. Då finns kanske också mer tid at titta på framtiden och att ta nästa steg utvecklingen av bryggeriet.