Bryggeri tar hjälp av gåsbajs för att göra öl

Finska gäss blir ofrivilliga deltagare i öltillverkning i Finland. Gässen på bilden får dock sköta sina bestyr ifred. Foto: Pixabay

Att använda gåsbajs vid öltillverkning är måhända inte den första tanken alla får, men i Finland har man tänker man lite längre.

Finska Ant Brew har tagit fram sin Waste Potential Imperial Stout med hjälp av gåsbajs. Egentligen är det inte så farligt som det låter. Avföringen är inte en del av torrhumlingen, utan kommer in betydligt tidigare i processen.

Avföring från gäss samlas in lokala naturområden i Lahti där Ant Brew håller till och används sedan som bränsle vid rökning av malten och det är enligt bryggeriet helt säkert. Och parkerna blir renare …

– Den här ölserien är vårt sätt att skapa en viktig diskussion om slöseri av mat, återvinning, urban farming och lokal vilt växande mat hos ölentusiaster. Det har varit fantastiskt att jobba med Lahti som är grön huvudstad 2021, säger Kari Puttonen från Ant Brew.

– Vi utvecklar ständigt nya sätt att använda nya ingredienser vid bryggningen och är inte rädda för att töja på gränserna.

Även Saara Piispanen, som är kommunikationschef för Lahti European Green Capital är inne på samma linje.

– Vår miljö och cirkulära ekonomi är viktiga för oss och vi vill diskutera de här frågorna på nya intressanta sätt, säger hon.

Men den som vill testa Waste Potential Imperial Stout får vänta lite. Den släpps senare i sommar.