Finsk majoritet för nya alkoholregler

Finländarna vill ha nya alkoholregler. En undersökning visar att en majoritet står bakom de förslag som bland annat ska tillåta starkare öl i vanliga butiker.

Beernews har vid flera tillfällen skrivit om det lagförslag som bland annat tillåter krogar att ha öppet senare och dessutom tillåter öl upp till 5,5 procent i dagligvaruhandeln. Enligt förslaget ska det också vara tillåtet med gårdsförsäljning av öl för mindre bryggerier.
Regeringen har tagit fram ett förslag men riksdagen har ännu inte sagt sitt. Nu står det klart att finländarna står bakom en förändring av lagarna. I en ny undersökning har 1100 personer tillfrågats om de nya och mer tillåtande reglerna och 53 procent av de svarande vill införa de nya reglerna. De säger stå helt bakom förslaget eller till stora delar stödja förslaget. 37 procent av de svarande var negativt inställda till förändringen.
Det lär bli en hel del debatt i den finländska riksdagen när frågan ska avgöras. Inom de flesta partier vill delade meningar och resultatet av omröstningen är inte alls avgjort på förhand.
Läs hela artikeln här.