Finländarna dricker allt mindre starksprit

Den finländska konsumtionen av starksprit sjunker rejält. På tio år har konsumtionen av starksprit gått ned med 40 procent.

Att det dricksmassor av alkohol i Finland vet väl alla. Eller? Faktiskt är det så att alkoholkonsumtionen sjunker snabbt i vårt östra grannland.

2007 dracks det motsvarande 10,5 liter ren alkohol per person, och i år är den siffran nere i 8,4 liter per person. Framför allt är det starkspriten som har blivit mindre populär.

– Vi ser en modernisering av våra dryckesvanor. På 1970- och 1980-talet talade man om fredagsflaskan, brännvinsflaskan som man köpte till helgen. Det var inte ovanligt att man drack direkt ur flaskan och lät den gå laget runt. Unga vet inte längre vad man menar med en fredagsflaska, säger alkoholforskaren Thomas Karlsson vid Institutet för hälsa och välfärd, till Huvudstadsbladet.

Konsumtionen av starksprit har gått ned med hela 40 procent på tio år. Den förändringen, och förflyttningen till att dricka mer alkoholsvaga drycker, har bidragit till att sänka den totala konsumtionen.

Ölet är den dryck som det dricks mest av , och med nya alkohollagar från nyår är det många som tror att ölet kommer att sälja ännu bättre, åtminstone under en inledande period. Från och med nyår blir det tillåtet med öl upp till 5,5 procent i matvarubutiker.

Läs hela artikeln här.