Fermenterarna duellerar om bästa IPAn

Vem gör bäst IPA på Fermenterarna, Anna Claesson eller Niclas Aronsson, det är upp till öldrickarna att bestämma Foto: Privat

Fermenterarna har kommit på ett kreativt sätt att fira sitt treårsjubileum när smittoläget hindrar alla sammankomster: En duell där öldrickare får avgöra vem av de två bryggarna som har gjort bäst IPA.

Fermenterarna släpper ölen på Glasbanken nästa vecka och Systembolaget den 1 mars. ”Celebration Battle: Anna” av Anna Claesson och ”Celebration Battle: Niclas” av Niclas Aronsson. Och öldrickarna ska få utse den öl som är bäst.

– Vi funderade på vad vi skulle göra med jubileet för att det ska bli roligt fast det är tråkiga tider. Då blev det en duell mellan mig och Anna om vem som gör den IPA som folk gillar bäst, säger Niclas Aronsson.

Men den som förväntar sig en hård kamp och trashtalk mellan de två bryggarna på Fermenterarna blir besviken. Hur beernews.se än försöker provocera Niclas har han bara snälla saker att säga om motståndarens öl. Men han tror i alla fall att hans öl segrar.

– Den vinner för att den är för såna som tröttnat på IPA som smakar övermogen frukt, det är fortfarande en New England, men med lite mer talliga och gräsiga smaker, som balanserar de fruktiga.

Anna har gått åt andra hållet. Där är det frukt som gäller – samt en biprodukt.

– Hon har satsat på att det ska vara så fruktigt som möjligt och i hon har valt att ha i honung från en kompis som har en biodling, säger Niclas.

– Jag måste säga att jag tycker att min är godast, men jag är nöjd med båda två för att de är så olika i karaktär. Jag är glad att de blev som vi hade tänkt oss, fortsätter han.

Både ölen blir oneoffs, bland annat för att de använder humle som de inte har på kontrakt. Men Niclas är inte främmande för att göra nåt liknande med andra recept nästa år.

Vem som vinner av de två ölen utses, antagligen, genom rating på Untappd.

– Vi har inte hunnit tänka igenom så mycket på det än, men oftast är ju Untappd det alla kollar på när de köper en öl.