Färska bryggeriet drar igång eget taproom

Oscar Kling, Mikael Schweitz, Sara Andersson, Alexander Wahlstedt och Alexander Mets Wigenborg har startat såväl bryggeri som taproom i Eskilstuna. Foto: Rocco Gustafsson

Eskilstuna har fått ett nytt taproom och bryggeriet bakom det heter Nornir Brewery.

I september öppnade Nornir sitt taproom på Kungsgatan i Eskilstuna, men bryggeriet är inte så gammalt heller. 2020 umgicks Oscar Kling, Alexander Wahlstedt, Sara Andersson, Mikael Schweitz och Alexander Mets Wigenborg i samma kulturföreningen och kom fram till att de ville börja brygga öl tillsammans, säger Oscar.

– I början hyrde vi ett rum av föreningen, men sen blev vi seriösa och bildade ett bolag förra året och flyttade i lokaler i centrala Eskilstuna vid årsskiftet.

Därefter har det alltså fortsatt att gå snabbt för Nornir och i nyligen kunde man slå upp dörrarna till ett litet taproom.

– Vi har hållit på sen lönehelgen i september och responsen har varit helt fantastiskt. Intresset för smakupplevelser har blommat upp, det är många som säger ”äntligen, det känns som i huvudstaden, ett litet taproom, berättar Oscar.

Det är inte stort, bara 20 platser, men att sälja öl i ett eget taproom slår det mesta, tycker han.

– Det är delvis vårt driv, vi vill ge hela upplevelsen. När vi säljer på krog eller Systembolaget uppskattar folk vår öl, men vi vill vara med och berätta om att det är så mycket mer än bara smaken.

Reinheitsgebot är inte Nornirs grej, det ska vara lite vildare smaksättning än så.

– Flaggskeppet är en milkshake-ipa med hibiskuste. Den är syrlig, röd och väldigt uppskattad. Många som inte dricker öl annars tycker att den är god, säger Oscar.

– Det ska vara galet och hantverksmässigt, vi gillar spexiga saker.

Bryggningen sker i liten skala. Dels på ett 30-litersbryggverk, dels på två 70-liters.

– Så det är väldigt liten kapacitet, men det gör också att det blir massor av småbrygder.

Trots den lilla skalan jobbar Oscar ändå heltid med bryggeriet för närvarande.

– Jag sa upp mig från mitt jobb för att kunna stara det här. Jag sköter serveringen och när det inte är öppet gör jag små experimentbryggningar. De andra har heltidsjobb, så större bryggningar gör vi på helgerna.

Nornirs taproom är öppet onsdag, fredag och lördag än så länge, men för den som är nyfiken finns ett av deras öl även på Systembolaget.