Familjen hade eget systembolag hemma

Flera personer dömdes efter att ha smugglat och sålt öl och annan alkohol. Bilden kommer från ett annat beslag. Foto: Tullen.

En 50-årig man, en av hans söner och en kamrat har dömts till samhällstjänst och fängelse efter att polisen upptäckt att de drivit ett privat systembolag i hemmet.

Pappan åtalades i april tillsammans med två av sina söner och deras barndomskamrat efter att de stoppats i tullen tidigare under 2020. Med sig hade de då 101,6 liter sprit, 63 liter vin och 396 liter starköl. Beslaget ledde till en husrannsakan hos familjen i Karlstad, där polisen hittade ännu mer alkohol.

Alla åtalade förnekade brott och att alkoholen var för eget bruk.

– Jag tycker om att dricka vin till min hustrus goda mat, sa pappan vid rättegången.

De åtalade uppgav även att alkoholen skulle användas vid stora fester med upp till 500 gäster, något som polisen var skeptisk till. Några tecken på planerade fester hade de inte hittat under utredningen.

Pappan dömdes till villkorlig dom och 70 timmars samhällstjänst för smuggling och olovligt innehav av alkoholdrycker. Även kamraten fick villkorlig dom, i det fallet med fick 60 timmars samhällstjänst, för smuggling. En av sönerna frikändes, men den andra dömdes till tre månaders fängelse för smuggling, försäljning och innehav.