Appen som ska göra dig mer måttfull

Appen Måttfull finns för både Android och Ios. Foto: Skärmdump

Systembolaget har lanserat ett ny app som ska få dig att bli mer måttfull i ditt drickande.

I appen, som också heter just Måttfull, kan du se effekterna av vad du dricker. Hur hälsan påverkas på kort och längre sikt. Vad händer om du byter ut vinet mot öl eller svag öl mot en stark.

– Vi vänder oss till alla som dricker alkohol och som är intresserade av sin hälsa och hur de kan minska riskerna med att dricka, säger Anna Raninen, ansvarig alkoholforskning, Systembolaget.

– En Sifo-undersökning som vi gjort visar att många som har något inplanerat dagen efter, t.ex aktiviteter med barnen eller träning, tänker på hur de dricker kvällen innan. Då kan appen vara ett praktiskt verktyg att använda sig av, säger Anna Raninen.

Enligt Systembolaget uppger en av tre att de ofta tänker på och anpassar sitt drickande om de ska träna följande dag, en av fyra svarade att de gör det ibland. Sju av tio av de med barn svarade att de ofta anpassar sitt drickande om de ska göra nåt med barnen dagen därpå och det är alltså detta som appen kan hjälpa till med om inte erfarenhet och sunt förnuft är nog i sig …