Experten varnar för ännu fler restriktioner

Skålande svenskar är för vanligt på restauranger och uteserveringar menar Per Follin. Foto: Pixabay.

Fler restriktioner kan vänta om svenskarna fortsätter att vara ute på restauranger och barer. Det säger smittskyddsläkaren Per Follin i ett pressmeddelande.

Corona-virusets härjningar påverkar i princip alla människor på något sätt. Under de senaste veckorna har Folkhälsomyndigheten gång på gång uppmanat folk att helst hålla sig hemma, eller i alla fall att hålla avstånden när man är utomhus.

Trots det är det fortfarande ganska många som söker sig ut i vårvärmen för att besöka caféer, restauranger eller barer. Något som fortfarande är tillåtet så länge det inte blir för trångt.

Men Follin konstaterar att den förväntade minskningen av antalet smittade personer inte har inträffat, och han pekar på besöken på bland annat restauranger som en möjlig orsak. Framför allt pekar han på problem i Stokholmsområdet.

–  Ökningen av konstaterade fall fortsätter i hela länet. Den avtagande takt av antalet smittade som vi hade hoppats att se den här veckan har uteblivit. Jag ser allvarligt på situationen och vill uppmana invånarna fortsätta att avhålla sig från restaurangbesök, middagar och sammankomster som gör att avståndet på två meter inte upprätthålls. Om inte följsamheten ökar bör restriktioner övervägas, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm.

Exakt vilka restriktioner som kan vara aktuella är inte klart och det framgår inte om dessa restriktioner i så fall ska vara riktade mot Stockholm, där problemen är som störst, eller om det ska gälla hela landet. Redan i dag finns ganska ordentliga restriktioner när det gäller antal personer i restauranger och hur borden ska stå med större mellanrum både inomhus och utomhus.

Många restauranger och barer kämpar redan för sin överlevnad, då antalet gäster minskat rejält. Att införa ännu tuffare restriktioner utan att stänga ner alla verksamheter skulle ge ännu större bekymmer för en utsatt bransch.

Men att stänga ner skulle också kräva mycket, inte minst ett stöd från staten till en hel bransch.

I såväl Stockholm som Göteborg har det gjorts granskningar av lokala myndigheter, och även om de flesta sköter sig, så har man konstaterat att det är för trångt på en del uteställen i båda städerna.

Folkhälsomynigheten prioriterar nu också att få fram sin information till så många som möjligt

– Just nu görs många stora kommunikationsinsatser för att så många som möjligt uppmärksammar Folkhälsomyndighetens rekommendationer att hålla avstånd, ha noggrann handhygien och att för en tid avstå från att samlas för olika typer av fester och sammankomster. Det gäller oavsett hur smittspridningen ser ut där man bor, säger Per Follin.