Etikett stoppar öl via privatimport

Ölet Taras Boulba ska inte tillåtas för privatimport på grund av sin etikett. Men trots det har ölet hamnat hos konsument flera gånger. Foto: De La Senne

Första lådan gick bra. Nästa gjorde det inte. Strulet med etiketter hos Systembolaget gäller även för privatimporterade öl.

Det har varit en hel del uppmärksamhet kring Systembolagets och deras etiketter den senaste tiden. Framför allt är det etiketten till Kalmarbryggeriet Ängöls midsommaröl med en Jenny Nyström-motiv som fått många att reagera. Där gav Alkoholgranskningsmannen till slut bryggeriet rätt.
Nu gäller det De La Sennes öl Taras Boulba, som stoppas för privatimport på grund av etiketten. Det konstiga här är att ölet kunnat importeras vid vissa tillfällen och inte vid andra tillfällen. Nu verkar det helt stängt.
En kund som Beernews haft kontakt med fick en låda med ölet levererad i juni, men när en ny beställning gjordes nyligen var det stopp.
Det menar Systembolaget beror på att man i det fallet gjorde fel vid den beställning som gick igenom.
Taras Boulba har funnits i Systembolagets exklusiva sortiment vid tre tillfällen, 2011, 2014 och 2016.
Vid det sista tillfället fick importören Belgodeli veta att etiketten fick godkänt den gången, men inte skulle godkännas mer. Trots det har den alltså passerat Systembolagets kontroller vid flera tillfällen vid privatimporter och kunden har fått sina öl.

Systembolaget hänvisar till att reglerna blev hårdare 2016 och att det är därför som ölet stoppas.

– Systembolagets bedömning är att etiketten på ölet i fråga inte uppfyller alkohollagen och konsumentverkets riktlinjer eftersom den har ett motiv med inslag av våld. Enligt Konsumentverkets riktlinjer bör marknadsföringen inte förknippas med situationer då det enligt allmän vedertagen uppfattning inte ska förekomma alkoholkonsumtion, till exempel vid trafik, sport, våld, vapen, droger etc. Efter 2016 började tillämpningen av Konsumentverkets skärpta riktlinjer kring marknadsföring av alkohol. Därför godkändes etiketten tidigare men inte nu, skriver man i ett mailsvar till Beernews.