Eriks första bryggning gick helt åt pipan

Erik Landström, hembryggare. Foto: Privat

Namn: Erik Landström

Ort: Luleå

Ålder: 33

Hembryggare sedan: 2018

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Mitt ölintresse sporrades på riktigt 2017 och jag kände att det som naturligt led att börja brygga själv. Dels för att det verkade vara en trevlig hobby, dels för att bli en bättre ölsmakare och exempelvis lära känna skillnad mellan olika humlesorter och så vidare. Dessutom gillar jag att nörda in mig i nya ämnen jag finner intressanta eller hobbys.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Jag bygger en gång i månaden, men sedan går det ju även tid till kontrollera jäsning, torrhumla, fata och flaska med mera. Det blir ju ett kontinuerligt projekt eftersom man hela tiden, ibland dagligen, gör egen research kring olika bryggmetoder, recept, råvaror, utrustning, analyserar sina resultat. Blir ju lättare att hitta tid när man som jag inte har barn. Brukar brygga med några vänner och då måste bryggningen klaffa efter deras liv och förehavanden också. Men det brukar gå att lösa.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Ibland kan det vara svårt att ha konstant tillgång till de varor man brygger med till exempel olika malt- och humlesorter. Ett annat återkommande problem att manualer eller bruksanvisningar till ny utrustning ibland är helt obefintliga. Ofta hänvisar tillverkarna själv till Youtube och dylikt. Slutar ofta med att man får göra en hel del research själv för att kunna använda den nya utrustningen, via Internet eller fråga runt i olika hembryggningsgrupper.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Min bästa öl var nog ett dubbel IPA i New England-stil som jag bryggde i maj 2020 som var trippeltorrhumlad med citra, nelson sauvin och simcoe. En formidabel humlebomb med andra ord. Det var nog min mest lyckade öl hittills eftersom den hade alla smaker jag gillade, med en bra munkänsla och inga felsmaker alls.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Boss Tweed från Old Nation Brewing eller Harvester of Simcoe från Equilibrium Brewing. Två av mina favoriter jag druckit i New England-stil och det hade ju varit underbart att kunna brygga dem med en kvalité i paritet med originalen. Tyvärr är amerikanska bryggerier ofta väldigt hemlighetsfulla med sina recept och metoder.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Absolut har de tankarna funnits och jag arbetar smått i dag med att försöka starta upp ett nanobryggeri. Tidsplan för uppstart saknas dock och är mest på planeringsstadiet i dagsläget. Fortsätter med att brygga på hobbynivå och ser vad som händer.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Våga experimentera själv och gör egna recept, i stället för att köpa färdiga kit eller brygga enligt andras recept eller olika klonrecept från kända hantverksbryggerier. Jag tror att man lär sig mer av att göra eget. Det är ju dock bra att titta på andras recept för inspiration och att ha något att utgå från, och därefter göra ändringar utifrån egna preferenser eller experimenterande. För nybörjare skulle jag rekommendera att göra SMaSH-öl (singel malt och single hop) för att lära känna smaker med olika malt- och humlesorter och för att bli van med sin utrustning.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Det var när jag genomförde första bryggningen med mitt första bryggverk. Humlen stockade igen pumpen och jag fick för mig att spruta in vatten genom pumpintaget inne i bryggverket för att lösa upp humlen när jag skulle rengöra verket. Silikonslangen mellan intaget och pumpen svällde som en ballong och sprängdes. Dessa resulterade i att elektroniken i verket blev vattenskadad.