Erik förste svensk att brygga i Armenien

Bildspel

Bild 1 av 5

Grikor till vänster och Ashot till höger är två av de anställda på Dargett. Erik Sahlin tyckte om att hälsa på det armeniska bryggeriet.

 

Samarbeten med utländska bryggerier är inte ovanligt. Men Erik Sahlin är definitivt den första som bryggt öl i Armenien.

Dalakillen driver Sahlins Brygghus utanför Borlänge och har förstås mest fokus på den svenska marknaden. Men det hindrade honom inte från att spendera fem dagar på ett bryggeri i Armenien.

– Det var ett kul äventyr, säger Sahlin.

Han lärde känna Hovhannes Durgaryan under en utbildning på VLB i Berlin 2015 och sedan dess har de hållit kontakten. Durgaryan har efter utbildningen startat Dargett, som är Armeniens första mikrobryggeri. Bryggeriet ligger i huvudstaden Jerevan och under det fem dagar långa besöket hann de också med att brygga en öl tillsammans.

– Det blev en baltic porter med kardemumma och armeniskt kaffe. Jag ska få en del flaskor och förhoppningsvis även något fat till Sverige, säger Sahlin.

Som ni kan se på bilderna här ovan håller Durgaryans bryggeri och bryggeripub en hög standard.

– Det hade lika gärna kunnat vara i Köpenhamn eller Stockholm. En öl kostade mellan 15 och 25 svenska kronor medan belgiska importöl var klart dyrare.

– Det var många besökare och bra drag i baren, det var en riktigt rolig resa, säger Sahlin.

I dagsläget bryggs Dargetts öl i ett bryggverk på 500 liter i källaren under bryggpuben. Men samtidigt byggs ett nytt större bryggeri på annan plats, där ett bryggverk på 3500 liter ska installeras.

Armenien ligger öster om Turkiet och har också gräns till länderna Azerbadjan, Iran och Georgien. Jerevan är huvudstad i Armenien och ligger ganska nära den turkiska gränsen.