Beernews har frågat ett antal svenska bryggerier om både året som gått och året som kommer. Här kan du se svaren från Ola Jonsson på Göteborgs Nya Bryggeri.
1. Vad var det bästa med 2016 för ditt bryggeri?
Från att ha öl lokalt i Göteborg så under 2016 kvalade flera av våra öl in på Systembolaget i hela Sverige.
Att fortsätta utveckla bryggeriet och ha hög kvalité på allt vi gör.
3. Hur mycket öl producerar ni under 2016 och vad tror du att ni producerar under 2017?
Vi brygger cirka 280 000 liter och siktar mot 450 000 liter under 2017.
4. Vilken är den viktigaste frågan för svenska bryggerier under 2017?
Att få öldrickare att välja svenskt lokalproducerat.
5. Vilket var Sveriges bästa bryggeri under 2016?
Stigberget.
6. Vilken var Sveriges bästa öl under 2016?
Poppels DIPA.
4. Vilken är den viktigiaste frågan för svenska bryggerier under 2017?
Att få öldrickare att välja svenskt lokalproducerat.
Pratar vi humlearomatisk öl är det självklart att välja svensk öl i de flesta fall. De stora hindren att välja svenskt öl ur ett konsumentperspektiv är dåligt kvalité kontra konkurrenter, begränsad tillgänglighet och dåliga marknadsföringskanaler (jag som konsument vet inte när t.ex. GBG:S Nya nya släpper en ny batch som kan beställas).
Lokalproducerad öl har avståndet och följaktligen kort transporttid som komparativ fördel. Flaskor som stått 3 månader hos SB i ljummen temperatur förlorar vis a vis att välja utländska producenter.