Enkät: Fjäderholmarna satsar på sin pub

Beernews har frågat ett antal svenska bryggerier om både året som gått och året som kommer. Fjäderholmarnas Bryggeri svarar på frågorna.

1. Vad var det bästa för ditt bryggeri under 2016?

2016 har varit ett bra år för oss med god tillväxt och nytt försäljningsrekord i vår brewpub under sommaren. Vi är också väldigt glada och hedrade över medaljerna under Stockholm Beer & Whisky för vår Imperial Chocolate Stout Mr. Cocoa där vi fick silver i kategorin ”övrig öl” och brons i ”bästa svenska öl”. Vi gjorde dessutom ett riktigt spännande samarbete med Swedish Match i framtagandet av deras nya snus Göteborgs Rapé Humle. Vi har installerat nya 1000-liters och 500-liters trycktankar vilket ökat vår kapacitet. Vi har effektiviserat buteljeringen med hjälp av en relativt kraftfull buteljeringsmaskin.

2. Vad är det viktigaste för ditt bryggeri under 2017?

Vi ligger i planeringsfasen för utveckling av vårt koncept och varumärke där en del av denna utveckling kan komma att implementeras redan under 2017. Vi kommer renovera och effektivisera en del av verksamheten i vår brewpub, som är ett helägt dotterbolag till bryggeriet. Flera nya lanseringar kommer ske på Systembolaget som vi både hoppas och tror kommer bli väldigt lyckade. Utöver detta är det hårt jobb som vanligt i den tätnande konkurrensen.

3. Hur mycket öl producerar ni under 2016 och vad tror du att ni producerar under 2017?

50 000 liter under 2016. Siktar på 70 000 liter under 2017.

4. Vilken är den viktigaste frågan för svenska bryggerier under 2017?

Vi tror fortfarande att det viktigaste är att utbilda människor i Sverige om att öl kan vara så mycket mer än en stor stark. Vi måste tillsammans agera evangelister i syfte att sprida budskapet om vad öl faktiskt är och kan vara. Kan vi alla mikrobryggerier leverera jämn och bra öl i kombination med att fler får upp ögonen för craft beer så skapar vi tillsammans ett större marknadsutrymme för oss alla att agera inom.

5. Vilket var Sveriges bästa bryggeri under 2016?

Stigberget eller Brewski.

6. Vilken var Sveriges bästa öl under 2016?

Stigbergets GBG Beerweek IPA.