En Aleigen flyttar till grannkommunen Ale

Robert Lundblad blir ny bryggare på Ahlafors i grannkommunen.

En Aleigen Brewery lämnar Kungälv och flyttar in i Ahlafors Bryggeris lokaler i grannkommunen Ale.

Efter sommaren gick En Aleigen ut på sociala medier och berättade att det var förändringar på gång. Något behövde göras. Då hörde Jerker Dahlgren på Ahlafors av sig.

– Jerker tyckte att det var tråkigt om vi skulle lägga ner och att det var bättre om vi flyttade våra grejor till dem. Det är lite där bollen har legat, vi dras med höga omkostnader, säger Robert Lundblad på En Aleigen.

För Ahlafors handlade det inte bara om en vänlig gest mot en kollega. Bryggaren Jarad Harrington ska sluta.

– De frågade om inte jag skulle kunna axla den rollen och sen har vi bara diskuterat formerna.

Robert anställs alltså av Ahlafors som bryggare och med sig tar han varumärket, bryggverk och jästankar. I alla fall till att börja med ska han brygga vidare på En Aleigens mindre utrustning för det egna varumärket.

– Men med Ahlafors större produktionslinje har vi möjlighet att försöka slåss om lite större offerter, så det öppnar upp lite möjligheter för oss.

Tills vidare ska Robert och Marie Lundblad behålla ägandet av varumärket En Aleigen. Hur det blir i framtiden vet de inte.

– Vi får se när vi har flyttat över, vi är öppna för förslag – om vi ska sälja vårt varumärke eller hur det blir, säger Robert.

Ale är inte långt från Kungälv, men trots allt tappar En Aleigen den lokala förankringen. Speciellt som bryggeriets taproom The Mothership försvinner.

– Det blir lite konstigt att byta kommun, men där får huvudet råda över hjärtat. Det som påverkar mest är att vi lägger ner The Mothership, det är många som sagt att det är tråkigt i sociala medier. Men man kan inte sticka under stol med att det har varit slitigt att hålla igång det på två personer.

I Ahlafors finns redan ett taproom, så Robert hoppas att hans stammisar från Kungälv ska hitta dit i stället.

– Jag kommer nog att göra en del gästspel där, det är väldigt trevligt att träffa kunder och få lite feedback.