Elen dyrare – en IPA borde kosta 353 kronor

James Watt.

Vad sägs om att köpa en pint Punk IPA för 353 kronor? Det är nämligen vad Brewdogs James Watt menar att ölet borde kosta om man kompenserade för alla sina stigande elkostnader.

Precis som i Sverige har elpriset stigit rejält i Storbritannien. Det har gjort att bryggerierna inte kunnat ha samma marginaler på sina öl, då ölen i så fall skulle bli så dyra att ingen vill köpa dom.

Ett räkneexempel som James Watt på Brewdog har gjort handlar om att köpa en Punk IPA på Brewdog i York.

– Skulle du betala 27,50 pund för en pint Punk IPA? Nej, jag tänkte väl det. Men det är vad ölen skulle kosta om vi kompenserade för alla stigande elkostnader, säger Watt till sajten The Morning Advertiser.

Watt pekar också på att en hamburgare med pommes frites med samma sätt att räkna borde kosta 48,75 pund. Det motsvarar lite drygt 625 svenska kronor.

Nu har varken Brewdog eller något annat bryggeri tänkt ta ut det priset för sina öl, men det visar ändå hur tufft det kan vara i branschen. Och Watt ser inte direkt något ljus i tunneln.

– Vi är bara i början på en kris som är ett mycket större hot än covid-19. Den bistra verkligheten är att många fina företag inte kommer att överleva 2023, säger han.

Samtidigt ser Watt att Brewdog står väl rustade inför krisen, även om företaget förstås också påverkas.