Efter 36 år – fans kan dricka öl under match

Brittiska fotbollsfans kan snart få dricka öl på läktaren. Men inledningsvis bara i lägre serier. Foto: Pixabay/Montage.

I 36 år har det varit förbjudet. Men snart presenteras en utredning som föreslår att britter ska få dricka öl på fotbollsläktare igen.

 

Det var 1985 som förbudet infördes. Engelsk fotboll hade stora problem med bråk och avbrutna matcher på grund av det stök som var på läktarna. Då togs beslutet att stoppa allka alkoholförtäring på läktarna.

Genom åren har det varit tillåtet att dricka öl på läktaren om man tittat på till exempel rugby eller cricket. Men nu verkat fotbollen få tillbaka den möjligheten. I alla fall på prov och i lägre serier.

Parlamentarikern Tracey Crouch presenterar ett förslag i nästa vecka, men en del uppgifter har alltså redan läckt ut.

Räkna inte med att de största klubbarna kommer at få ha öl på publikplats. förslaget kommer att föreslå att National League och League 2 ska få ha öl på läktarna under en försöksperiod. Det motsvarar den fjärde och femte divisionen i engelsk fotboll.

Men om allt går bra kanske det på sikt kan bli öl under match även hos de stora klubbarna.

Många av lagen i Premier League sponsras av ölföretag och i barerna på arenan är det förstås just det bryggeriets öl som finns att köpa. Tottenham har gått så långt att man till och med har ett bryggeri inne på arenan. Det är Beavertown som brygger en liten del av sina öl där och serverar i olika barer på arenan.

Men än så länge kan du alltså inte ta med dig ölen ut på läktaren.