Efter 18 månader – restriktioner tas bort

Från och med måndag kan ölen flöda fritt på de brittiska öarna igen. Foto: Pixabay.

I 18 månader har de väntat. Men på måndag kan äntligen de brittiska pubarna ha öppet utan restriktioner igen.

 

Den som såg tv-bilderna inför söndagens EM-final i fotboll fick nog lätt att tro att restriktioner inte finns alls på de brittiska öarna. Det var långa tåg med fans på väg mot Wembley och överfulla pubar i väntan på matchen.

Men restriktionerna finns kvar. Åtminstone i några dagar till.

På måndag, 19 juli, tas nämligen alla restriktioner för alla pubar bort.

Det innebär också att de sista 2000 pubarna, de som varit för små för att klara kraven på avstånd mellan gäster, till slut kan öppna.

I nästan 18 månader har de brittiska pubarna varit stängda eller haft hårda restriktioner.

– På måndag är det ”freedom day, en viktig milstolpe för vår bransch. Det innebär att våra älskade pubar kan fungera som de ska. En pint på ”freedom day” kommer att kännas så speciell, säger Emma Mc Clarkin på British Beer & Pub Association.

Samtidigt fortsätter hon att kräva mer hjälp för de många pubar som har det tufft. Att gå tillbaka till normalläge gör inte att de tappade intäkter som många lider av försvinner.

– De senaste 18 månaderna kan nästan räknas bort helt. Nu måste regeringen investera i våra pubar genom att bland annat sänka skatten, säger McClarkin.

Nu återstår att se om pubarna kan överleva och hitta en ny vardag, eller om pubdöden fortsätter på de brittiska öarna. Redan före pandemin var det ju problem med att många pubar tvingades att stänga.