Dugges redo för premiär hos monopolet

Dugges har under hösten premiär för öl i monopolbutikerna i Quebec. Tomas Halberstad är glad över att all administration är avklarad. Foto: Privat.

Snart är det premiär för Dugges öl i monopolets butiker. Nej, det handlar inte om Sverige utan om Kanada.

Export har under några år varit en viktig del av Dugges verksamhet. Bäst har det gått i Storbritannien, men numera brygger man även öl på plats i USA. Nu är Kanada också en marknad som börjar få upp ögonen för ölen från Landvetter.

– Vi har jobbat ganska länge med det. Vår importör i Quebec tar in våra öl via SAQ (Société des alcools du Québec) som är motsvarigheten till Systembolaget och nu får vi in öl på deras hyllor, säger Tomas Halberstad, marknadsansvarig på Dugges.

Det är Brill & Co som sköter själva exporten och det är en hög tröskel för att ta sig in i de här butikerna. Inte minst gäller det för det jobb som behöver göras innan ölen godkänns.

– Om man tycker att Systembolaget har en lång process så är det inget mot det här. Det var något i hästväg. Bland annat ska all information utom ölets namn finnas på både engelska och franska på etiketten, säger Halberstad.

Nu är i alla fall det jobbet gjort och i oktober är det dags för ölen Big Idjit och Cocoa Cacao att ta plats på SAQ:s hyllor runt om i provinsen Quebec.

De ölen är bryggda I Sverige, men Dugges diskuterar också bland annat med bryggeriet Brunswick om att brygga öl på plats i Kanada.

– Vi jobbar en del mot Kanada nu, så det här är spännande. Planen är att brygga där borta kontinuerligt. Till en början blir det nya öl hela tiden och när varumärket är känt ska vi titta på att ha några basöl.

Samma tänk finns för satsningen I USA, där det bryggds hos Great South Bay på Long Island. Där är man en del av Twelve Project Beer Project, där även bland annat Omnipollo och Evil Twin ingår.

– De bygger ett eget bryggeri, så ölen kommer att bryggas där när allt är klart. USA är också en intressant marknad även om det finns massor med bryggerier där, säger Halberstad.