Drygt 900 öl tävlar vid SM i hembryggning

Totalt 930 olika öl. Så många bidrag har det anmälts till årets SM i hembryggning. I början av maj avgörs tävlingen i Norrköping och nu har domarna gjort sitt.

Hembryggning blir alltmer populärt i Sverige och det märks även inför SM. 705 olika öl tävlar i de elva domarklasserna och dessutom är 225 öl anmälda till Folkets Val.

– Vi blir fler och fler och allt fler hembryggare tycker att det är roligt att tävla, säger Kalle Andersson, ordförande i Svenska Hembryggareföreningens domarkommitté.

705 öl i domarklasserna är på samma nivå som de senaste två åren och när det i helgen var dags för bedömning av alla ölen samlades cirka 80 domare på sex olika platser i landet. Hela upplägget med SM bygger på en omfattande logistik som måste fungera.

– Det brukar gå att lämna in ölen lokalt, men sedan skickas allt till Stockholm. Där placerare vi ölen i rätt klass och skickar ut igen till de städer där de ska dömas, förklarar Andersson.

I år satt det domargrupper i Stockholm, Göteborg, Linköping, Helsingborg, Uppsala samt på Gotland.

Till Folkets Val är det inte domare som utser vinnaren, utan de besökare som kommer till tävlingarna i Norrköping 5 maj. De 225 anmälda ölen kommer alla att gå att smaka under SM-dagen. I domarklasserna finns nu vinnarna utsedda, men det presenteras inte förrän på själva SM-dagen. Det som återstår är att utse Sveriges bästa hembrygd bland de elva öl som vunnit sin klass.

När det gäller de olika klasserna är det viktigt att hänga med i utvecklingen. New England-IPA till exempel kommer troligen att bli utnämnd till en egen klass senare i år, men till den här SM-tävlingen finns en övrig klass där de ölen tävlar. Det finns även en övrig klass för äldre ölstilar som inte bryggs så ofta längre.

Frågan är då vilken nivå dem hembryggda ölen befinner sig på. Kalle Andersson vill påstå att det helt klart går åt rätt håll.

-Jag har varit med och dömt i tio år. Poängmässigt ligger vi nog på ungefär samma nivåer hela tiden, men det beror nog på att domarna utvecklas i samma takt som ölen. Det blir bättre och bättre öl som tävlar.

En uppskattad del i tävlingen är att de flesta öl som provas också får en skriftlig bedömning och dessutom rekommendationer om hur ölet skulle kunna bli bättre när så är fallet.

– Det är uppskattat och jag vet att flera tävlar just för att få den bedömningen av en utbildad öldomare, säger Andersson.