Den grekiska kulturens ölroll

Isis var under 300-talet f Kr kopplat till guden Sarapis, en tjurgud, som också var knuten till flera gudar i liv- och dödsmyter. Underjordskryptor har hittats i Isistemplet i Gortyn på Kreta. Mer om Isismysterierna kan man läsa i Plutarkos ”Om Isis och Osiris”, samt i Apuleius ”Metamorfoser.”

Hestia [häst’ia]

Kronos och Reas äldsta dotter var härdens gudinna. Härden var den heligaste platsen i en boning och också där man kunde brygga öl. Hon var även statens gudinna. Motsvaras av Vesta i romersk mytologi.

Kaberoi

Så hette en gud på Samothrace. En långsökt koppling tränger sig fram, trots att jag själv har svårt att våga lita på den:

ka = mun, be=pi= öl.

Pales

21 april varje år firades herdeguden Pales. I Rom blev sedan denna Palilia Roms födelsedagsfest. I Rom låg nämligen höjden Palatinen, dit många legender om Roms bildande knyts.

Silenos [ si’lenåss] eller Silenus

En tjock luden flintskallig ofta berusad man. Ofta ridande på sin åsna och beledsagad av naturväsena silener som hade hästben och hästsvans. Silenos uppfostrade Dionysos. Silenos var den gud som kung Midas lyckades fånga genom att blanda vin i sin källa. Silenos uppfyllde Midas ogenomtänkta önskan om att förvandla allt till guld.

Del 16