Delade meningar om finsk ölkonsumtion

Finland planerar att tillåta gårdsförsäljning och starkare öl i dagligvaruhandlen. Men meningarna går isär om hur det påverkar konsumtionen.

Beernews har tidigare berättat om de finska planerna på att tillåta gårdsförsäljning, samt att tillåta öl upp till 5,5 procent i livsmedelsbutiker.

Dagsstatus på ärendet är att den finska regeringen lämnat ett förslag som ska ut på remiss och sedan behandlas i riksdagen, och lagen kan bli verklighet senare i år.

Nu pågår heta diskussioner om hur detta påverkar alkoholförsäljningen, och i förlängningen folkhälsan.

Marknadsanalysföretaget Taloustutkimus menar enligt Svenska YLE att konsumtionen bara ökar med 0,5 procent vid en förändring av lagarna. THL, institutet för hälsa och välfärd i Finalnd, hävdar i stället att konsumtionen kommer att öka med sex procent.

En av anledningarna till den stora skillnaden är att Taloustutkimus räknar med att införsel av öl från framför allt Estland kommer att minska.

Från THL ser man den konkurrerande rapporten som mindre seriös.

– De (Taloustutkimus) har frågat människor om vad de tror att skulle hända och vi baserar oss på vad som har hänt tidigare och hur situationen ser ut i dag, säger forskaren Esa Österberg till Svenska YLE.

Läs hela artikeln här.