De Vos tror på belgiskt i Sverige

Hans fru fick jobb på Volvo i Göteborg. Då flyttade Christophe De Vos med och började att brygga hemma. Nu har han tagit nästa steg och hans första öl går att köpa på Systembolaget och uteställen i Göteborg.

Det är fem år sedan nu som han landade i Göteborg. Företaget hemma i Belgien är vilande och det ger tid till annat. Till att brygga till exempel.

– Det började som en hobby, men jag tyckte att ölen blev bra. Så för ett och ett halvt år sedan började jag fundera på att göra det kommersiellt, säger De Vos.

Det var dock inte helt enkelt att komma i gång i Sverige. Han tittade på att skaffa eget bryggeri, och att brygga hos någon annan. Men till slut hamnade han i sitt gamla hemland.

– Det blev billigare dessutom att brygga i Belgien, säger han.

Valet föll på Brouwerij ´tVerzet, där Christophe De Vos brygger på ett 2000-liters bryggverk. Målet är att brygga ungefär en gång i månaden och sedan ta ölen till Sverige för försäljning.

Så här långt finns en Dubbel och en Tripel tillgängligt från De Vos.

– Det är traditionella belgiska öl, det är så jag vill ha det. Och jag vill göra samma öl om och om igen, säger han.

Förutom de båda premiärölen finns en julöl bryggd i Belgien. I framtiden ser han också gärna samarbeten med svenska bryggerier.

– Jag brygger gärna i Sverige. Men de här två första ölen kommer jag nog att fortsätta göra i Belgien.

Vi pratar om favoritöl och det är tydligt att det är ljusa belgiska öl som passar honom bäst. Westmalle Tripel och Duvel är två favoriter.

– Jag vill gärna göra en tripel som är lite sötare än Westmalle Tripel, men inte lika söt som Tripel Karmeliet, säger De Vos.

Som ensamföretagare är det mycket jobb med ett ölföretag. Förutom bryggningen i Belgien sköter han alla försäljning på hemma plan. Sakta men säkert köper allt fler krogar in hans öl.

Nu ska han bara lära sig den svenska ölkulturen också.

– Svenskar brukar stirra på mig när jag säger att IPA inte är min favorit. Men jag har ju växt upp med belgisk öl, säger han med ett skratt.