De nomineras till Årets ölutvecklare

Förra gången tog nomineringsprocessen en oväntad vändning när Sveriges Oberoende Bryggerier avböjde att vara med. Nu presenterar Carlsberg Sverige de nominerade till Årets ölutvecklare 2023.

Sedan tretton år tillbaka delar Carlsberg Sverige ut utmärkelsen Årets ölutvecklare. Vinnaren utses av en jury oberoende ölexperter som i år leds av Carlsbergs dryckesutbildare Karin Berntson. Syftet är att uppmärksamma människor, företag eller organisationer som på olika sätt gjort viktiga insatser för den svenska ölkulturen. De områden som juryn bedömer är nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalitet. Förutom äran får vinnaren en glasstatyett och ett inspirationsstipendium.

 

Årets nominerade är bryggeriet This Is How från Piteå, finkrogen Portal Restaurant i Stockholm och Kranen, en nystartad arenabar i Göteborg med öl från 27 lokala hantverksbryggerier.

 

Tackade nej till sin nominering
Förra året valde Sveriges Oberoende Bryggerier att tacka nej till att medverka med förklaringen att de inte ville vara ”en del i företaget Carlsberg Sveriges PR-maskineri”. Organisationen hade nominerats för sitt arbete med att driva viktiga frågor för de mindre bryggerierna, inte minst gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt.

 

Därmed var det tre kandidater kvar och när juryns röster var räknade utsågs Pangpang Brewery till Årets Ölutvecklare 2022. Dessutom fick tidningsmakaren Johan Holm ett hederspris för sitt arbete med ölmagasinet c/o HOPS.

 

De första tio åren delades priset ut på Restauranggalan, men sedan förra året sker prisutdelningen i samarbete med Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm. I år genomförs ceremonin på Brygghuset i Stockholm den 13 april.

 

Här är årets nominerade samt juryns motiveringar:

 

THIS IS HOW
Allting började i ett bussgarage i Piteå och kvaliteten har hela tiden stått i högsätet. This Is How har hittat en fin mix av öl och mat och bygger vidare på sin mission – att göra norra Sverige till ett ölmecka. Ölen bryggs med smaksäker finess och krogarna är en perfekt blandning att njuta dem på.

 

PORTAL RESTAURANT
Portal Restaurant är finsmakarkrogen i Stockholm som vill främja och uppmärksamma den svenska ölkulturen genom att servera öl från ett och samma hantverksbryggeri åt gången – genom att visa upp och ge utrymme för det bryggeriets variation och kvalitet kan öl kombineras med gastronomi på hög nivå.

 

KRANEN
Kranen är Scandinaviums nya lokalpatriotiska bar som slog upp portarna i oktober. Med sitt unika koncept att bara servera hantverksöl från Göteborgstrakten, främjas den lokala bryggarandan, utan att kompromissa med ett rikt utbud.

 

Tidigare vinnare av Årets Ölutvecklare
2011 Pubologi
2012 Nynäshamns Ångbryggeri
2013 Henok Fentie, Omnipollo
2014 Brekeriet
2015 Spritmuseum
2016 Folkölsbutiken och Bottle Shop & hederspris till Marianne Wallberg/SBWF
2017 GBG Beer Week
2018 Josefine Törnqvist, Ölgäris
2019 CanMan
2020 Glenn Pålsson och Erik Frithiof, Great Swedish Beer Festival
2021 Stigbergets Bryggeri
2022 Pangpang Brewery

 

FOTNOT: Beernews medarbetare Sanna Lindberg ingår i juryn till Årets Ölutvecklare, men då hennes man Klas Lindberg driver restaurang Portal deltar hon inte i årets juryarbete. Artikelförfattaren mottog priset 2017 som representant för GBG Beer Week.