Därför får du inte kall öl på Systembolaget

Den rekordvarma sommaren har fått många ölälskare att hoppas på kall öl på Systembolaget. Men det finns två huvudanledningar till varför det inte kommer att ske.

Ölets kvalitet påverkas av temperatur, det är alla överens om. Framför allt humlerika öl mår bra av att stå svalt eller kallt för att behålla smakerna en längre tid. Den här sommaren har det varit allt annat än kallt i Systembolagets lokaler och en butik i Stockholm fick till och med stänga när temperaturerna nådde runt 40 grader.

Men kyld öl på Systembolaget lär dröja, om det ens någonsin blir aktuellt.

– Vi får den frågan i bland, både av kunder och andra. Men vi kommer inte att införa det bara för att en butik fick stänga på grund av värmen, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

Han framför två huvudskäl till varför det inte är aktuellt i nuläget. Det ena handlar om risken för ökad konsumtion.

– Alkoholpolitiskt skulle kall öl uppmuntra till omedelbar konsumtion och risk för ökad konsumtion, säger han.

Det ligger inte i Systembolagets riktlinjer att uppmuntra till konsumtion och det är ett starkt argument för att inte kyla ölen.

Det andra skälet är att alla leverantörer ska behandlas lika av Systembolaget. Om ett öl kyls borde alltså alla kylas.

– Det vore besvärligt att bestämma vilka öl som ska kylas och vilka som inte ska kylas. Det är en svår ekvation när vi måste behandla alla lika, säger Agén.

Han säger också att omsättningen för ölen på hyllorna är så stor att ölen inte hinner bli gammal innan den köps.

– Det finns idag inget beslut om att vi ska utreda den frågan, så det ligger nog långt bort att det ska bli så, säger Agén.