Danska barer tvingas stänga över jul

Danmark stänger ner alla barer och restauranger i stora städer, och stängningen vara även över jul och nyår. Foto: Pixabay.

Antalet coronasmittade ökar snabbt i Danmark. Då väljer regeringen att stänga barer och restauranger i 30 olika kommuner.

Danmark har haft olika regler vid olika tidpunkter sedan i våras, när coronaviruset började att spridas i landet. Under den senaste tiden har antalet smittade ökat snabbt. Därför stängs nu samtliga restauranger i bland annat Köpenhamn, Odense och Århus. Totalt påverkas 38 olika kommuner.

– Smittrycket är för högt. Om smittspridningen är för stor när vi går in i julfirandet riskerar vi att förlora kontrollen, sade statsminister Mette Fredriksen vid en presskonferens under måndagen.

Restauranger, barer, biografer och teatrar kommer att stängas fram till den 3 januari. Det är fortfarande tillåtet att hämta mat på hos barer och restauranger, men den verksamheten är inte speciellt stor i förhållande till hur många besökande gäster man har i normala tider.  Även idrottshallar, simhallar och gym ska hållas stängda.

Från och med onsdag gäller de nya restriktionerna, som blir ännu ett hårt slag mot de redan hårt utsatta danska barerna. i landet gäller fortfarande att det får samlas som mest tio personer, och Fredriksen utesluter inte att det kan komma fler restriktioner före jul.