Danko nördade med lättöl i tidig ålder

Sommar 2017

Tomas Danko på Danko Beer var ölnörd redan i tidiga tonåren, då han provade olika lättöl. Läs fler av hans svar i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?

Gambrinus från Tjeckien, även om jag egentligen redan höll på att nörda som fjortis med exotiska lättöl av diverse mått. Gambrinus smakade mer och bättre än det mesta annat i lagerväg på den tiden.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?

Danko Beer Fairlight, den bryggs varje år i tid för sommaren då det är exakt så vi vill ha vår gräsklipparöl inom familjen. I brist på egenbrygd öl brukar det bli tjeckiska Budvar, såvida inte man kan få sig en ren och god Kellerbier förstås.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?

Återigen får det nog bli Danko Beer Fairlight. Det tog fem år att utveckla den och när man till slut är inne på finliret tenderar ölet bli precis så som man önskade från början, då blir det svårt att nämna något annat som kanske var fylligare och mer smakrikt. Fairlight är krispig, ren och lättdrucken utan krusiduller vilket är allt vi försöker eftersträva i våra öl.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

Oppigårds, landets jämnaste och renaste microbryggeri. Med New Sweden IPA på flaska har de dessutom återigen höjt ribban för vad de kan producera.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?

Ännu fler bryggerier, vi passerar fyrahundrastrecket i år och femhundrasträcket inom två år. De flesta kommer brygga moderna eller omoderna tolkningar på Amerikansk IPA och APA. Större lokalt utbud, större spridning vad gäller kvaliteten. Förhoppningsvis många fler bryggpubar serverandes färsk och ren öl direkt från tank som man vill dricka hela dagen.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?

Min bästa vän Björn ”KeX3” Gustafsson. Björn tog livet av sig nyligen, jag hade sett fram emot att dricka öl tillsammans i sommarsolen. Istället kommer jag servera KeX3 hyllningsöl som man kunde dricka bland annat på festivalen i Vleteren.