Daniel vill bjuda sin familj på middag

Daniel Granath svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Dags för Daniel Granath på Poppels att svara på våra sommarfrågor. Han lyfter bland annat fram en IPA som han verkligen gillade.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Corona har såklart påverkat oss mycket, där all försäljning på pub & restaurang och export försvann över natt. Systembolaget har varit stabilt vilket gjort att vi klarat oss bra ändå, så det är vi tacksamma för. Situationen innebar dock många åtgärder med krisplaner, personalpolicy, osv. Vi stängde även produktionsmiljön för utomstående, vilket innebar att vi inte haft några rundvandringar och liknande i år.

– Något annat som blev väldigt påverkat var att vi öppnade vår restaurang, Poppels Öl&Mat, i våras. Det blev ganska omgående till att ställa om helt och vidta en mängd åtgärder; dra ner antal sittplatser, ta bort barhäng, sätta upp handspritsstationer, m.m. Som tur är har besökarna haft förståelse och restaurangen har gått väldigt bra ändå, trots situationen.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Många båtturer på landet, varva ner och umgås med familjen!

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Jag har inte hunnit prova så mycket öl under våren men i början på året hade vi en utbildning här för medlemmarna i Sveriges Oberoende Småbryggerier. På kvällen fanns det möjlighet att prova allas olika öl och en som stack ut där var Svartbergets Happy Valley IPA. Bra tryck i humlen och ren i smaken!

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?
– Jag vet inte. Det är en komplicerad fråga, där EU-lag står mot undantaget för det svenska monopolet. Det är förmodligen inte så enkelt som att bara införa utan att det kan få bieffekter, så jag vet inte vad jag tror kommer hända. Självklart gillar vi tanken på att de som besöker oss kan köpa med öl hem, men det måste ske på ett sätt som inte skapar negativa effekter för oss småbryggerier. Satsa istället extra mycket på att få igenom differentierad alkoholskatt, gå med och stötta Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier som jobbar stenhårt på speciellt den frågan!

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
– Normalt sätt hade man funderat ut några extra intressanta kända eller inflytelserika personer men i de här tiderna så blir det absolut de i familjen som är i riskgruppen och därför sitter i isolering.