Nyheter

Dags för Svante att lämna vd-stolen

Svante Ekelin lämnar vd-stolen och Eva Fahleson Ekelin har slutat att jobba med Humlegården efter nästan 30 år. Foto: Ronny Karlsson.

Han är mannen som sett till att svenska hembryggare kunnat köpa bra råvaror i nästan 30 år. Men nu lämnar Svante Ekelin vd-stolen på Humlegården och blir i stället senior adviser.

 

Humlegården startades 1992 och var då Eva Fahleson Ekelins projekt i hemmet i norra Vallentuna.

– Eva ville ha ett företag som gick att sköta hemma och jag hade upptäckt ölbryggandet i slutet av 80-talet. Det skulle vara ett levebröd för henne och vi hade inga tankar alls på att det skulle bli så stort som det nu är, säger Ekelin.

Han var tidigt engagerad i Svenska Ölfrämjandet och det var också där som det växte fram en grupp som började att brygga sina egna öl.

– Det fanns ju nästan inga goda öl att få tag i på den tiden, varken på Systembolaget eller på krogen.

Han fanns med i företaget redan från start, men jobbade kvar på Ericson fram till för cirka tio år sedan. Det är också under den perioden som det exploderat med hembryggningen och mindre bryggerier i Sverige.

– Vi har haft en fantastisk tillväxt och har nu närmare 45 personer anställda. De senaste tio åren har varit otroliga, inte minst med alla nya mikrobryggerier som kommit fram, säger Ekelin.

Genom åren har verksamheten utvecklats och allt fler bryggrelaterade prylar har börjat att säljas av Svante Ekelin och de andra på Humlegården.

Men efter tio år som vd för företaget kliver han nu åt sidan. Den nya rollen kallas senior advisor och han kommer att fortsätta ha ett stort engagemang i företaget.

– Jag slipper det administrativa ansvaret och får ägna mig åt sådan jag är bra på och tycker är roligt. Men jag kommer att vara kvar i ledningsgruppen. Det här är väldigt kul och jag känner att jag fortfarande har mycket kvar att ge. Jag har ju bara jobbat i tio år med det här, Eva har hållit på mycket längre, men har inte jobbat på ett tag nu.

Ny vd är Anders Jansson som tidigare var driftschef på företaget. I fjol såldes Humlegården till holländska Caldic Group och utvecklingen för företaget bara fortsätter.

– De hade sedan tidigare verksamhet i andra nordiska länder så det blev en bra matchning, säger Ekelin.

Utvecklingen har alltså varit fantastiskt och så lär det fortsätta. Det finns inget i dag som tyder på att antalet hembryggare eller antalet hantverksbryggerier ska minska de närmaste åren. Svante Ekelin har sett hela resan från när Sverige var ett land med väldigt lite att erbjuda ölmässigt.

– Det var en liten marknad i början. Men det fanns ingen när vi började som sålde bra råvaror förpackade så att det passade för hembryggare. Vi såg en lucka där.