Dagens nya öl – vi tokhyllar ett av ölen

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Här är ett antal av degen nyheter. Foto: Montage.

Årets sista ölsläpp imponerar. Det kan vi konstatera efter att ha provat de öl som släpptes i dag. Kanske hittade vi årets bästa öl i årets sista släpp också.

 

Det handlar om en hel del olika öl, och återigen en mix pack. Det vandrar i stilar från tjeckisk pilsner till tunga imperial stout, och vi kan inte annat än erkänna att vi är lite kära i Stigbergets fatlagrade imperial stout. Vi påstår att den smakar lite som Modern Times när de gör riktigt bra fatlagrade öl och då vet i alla fall en del av er vilken nivå vi pratar om.

 

Untitled Art Pineapple Upside Down Sherbet
475 ml, 50,90 kr, 7,0 %, Övrig syrlig öl

Tropiskt och somrigt så det räcker och blir över, men smakerna är lätt artificiella och det blir ganska skött. Lite för mycket experiment och lite för lite öl.

Brew York Viva La Guava-lution
440 ml, 56,90 kr, 6,5 %, Övrig syrlig öl

Friskt med guavatoner och en försiktig syrlighet som kunde fått ta mer plats. Inte alls dumt, men kunde ha haft lite mer bett i syran.

Brekeriet Vild Slope
375 ml, 10,0 %, 69,90 kr, Övrig syrlig öl

Nu pratar vi om en helt annan typ av suröl än ovan, här finns karaktären redan från start, portvinstonerna blir tydliga, det är utmanande och med en hel del smaker. Spännande samarbete som får med beröm godkänt.

Primator Unpasteurized Premium Lager
500 ml, 22,90 kr, 5,0 %, Pilsner tjeckisk stil

Maltigt och blödigt med lätta nöttoner, en försiktig beska växer sig starka i eftersmaken och skapar en lätt gräsig ton. En ganska ordinär lager som är helt okej men inte sticker ut.

Duration Shifting Baseline
440 ml, 46,70 kr, 5,0 %, Amerikansk pale ale

Väldigt fräsch doft och smaken inleder stabilt med en tropisk ton, det är juiciigt utan att bli extremt, där finns lätta toner av ananas och ölet är lätt drucket men ändå fylligt för att vara på fem procent. Mycket gott.

Untitled Art DDH Pale Ale
475 ml, 50,90 kr, 6,3 %, India pale ale

Friskt humligt med lätta löktoner, citrus och ananas kompletterar och tar ölet till en okej nivå. En försiktig beska kryper fram i eftersmaken och skapar en ny dimension.

Omnipollo Double Maz
440 ml, 55,90 kr, 8,5 %, India pale ale

Friskt hemligt med en del beska, tropiskt med citrus och en del passionsfrukt, fylligt med en värmande alkohol och en behaglig lång eftersmak. Gott, ett skinande ljus i vintermörkret.

Flying Dog West Coast Double IPA
355 ml, 33,90 kr, 9,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Brödigt och nötigt med knäcktoner (när kände du sådant i en india pale ale senast? )och med en humle som växer sig starkare och lockar med citrus och en del örtiga toner. En lätt alkoholton följer med genom ölet utan att bli för tydlig, det är fylligt och upplevs som något nytt i dessa tider, fast det egentligen är precis tvärtom. God öl.

Brew York Hoptimist
440 ml, 61,90 kr, 9,1 %, Imperial/Dubbel IPA

Hemligt och friskt men också kryddigt och med en helt annan ingång än andra india pale als tack vare kveikjästen som får ta en hel del plats. Örttoner, lite gräs och en del frukter finns med, liksom en tropisk ton i bakgrunden. Spännande och god.

Beerbliotek/Apex Muck DIPA
330 ml, 36,90 kr, 8,2 %, Imperial/Dubbel IPA

Friskt tropiskt med ananas och passionsfrukt, en del citrus och en väldigt behaglig munkänsla. Förrädiskt lättdrucket och ett bra exempel på att när två bra bryggerier samarbetar blir det gärna väldigt bra. Mycket gott.

FrauGruber Hop Slayer
440 ml, 55,90 kr, 8,2 %, Imperial/Dubbel IPA

De tyska humlekungarna har samarbetat med svenska Duckpond och resultatet blir modernt, friskt och gott. Även här rejält juicigt, friskt med en lätt beska, citrus och annans toner i smaken och eftersmaken stannar kvar och bjuder faktiskt på en ganska rejäl beska. Gott.

Tynt Meadow Enlgisk Trappist Ale
330 ml, 37,90 kr, 7,4 %, Strong ale

Lätt rostad med chokladtoner, nästan lite vinöst och med en del söta frukter. Kanske lite överraskande tunn kropp men det här smakar bra.

Dupont Avec Les Bons Voeux
375 ml, 54,00 kr, 9,5%, Belgisk ljus ale

Friskt och örtigt, lätta kryddtoner och en del humle släpps fram. Smakerna är rundare än ölet ovan, det flyter samman ännu bättre ovh blir till en njutning i munnen. Mycket gott.

De Ranke Pere Noel
750 ml, 84,00 kr, 7,0 %, Belgisk ljus ale

Friskt med lätta parfymtoner, gräs och lätt artigt, jästen skapar en kryddig underton och ölet drar åt det torra hållet efter ett tag. Distinkt avslutning med nyklipp gräs och en del över i första rummet.

Stigbergets Big Bourbon Barrell Aged Stout
440 ml, 13,5 %, 124,40 kr, 13,5 %, Imperial porter och stout

Det här ölet behöver ni inte köpa om ni ser det på hyllan. Jag funderar nämligen på att köpa upp alla tillgängliga burkar. Grym fatlagring med vaniljtoner som gifter sig snyggt med chokladen och kakaon från grundölet, det är åt det söta hållet utan att bli för mycket, alkoholen finns där utan att vara störande, det är fylligt, krämig och helt grymt. Som att köpa en fatlagrad stout från Modern Times på Systembolaget, något vi drömmer om varje dag. Fantastiskt gott.

Innis & Gunn Vanishing Point 4 Barrel Aged Imperial Stout
500 ml, 59,90 kr, 11,0 %, Imperial porter och stout

Innis & Gunn är ett bryggeri som väcker känslor. många svenskar älskar ölen, andra har svårt för det söta i ölen. Här handlar det om en imperial stout som kan tillåtas vara åt det söta hållet, men det blir lite för mycket. Det blir inte så mycket plats kvar för chokladen, de lätt rostade tonerna och den kaka som ändå gör sig besväret att titta fram. Funkar säkert för de som gillar bryggeriet, de som tycker att många av ölen är för söta behöver inte prova detta.

White Pony Insomnia
330 ml, 49,80 kr, 11,2 %, Imperial porter och stout

Lite tyngre pjäs än övriga svarta öl i dagens släpp. Det är tungt rostad, lätt rökigt, mörk choklad får ta plats, torvtonerna sprider sig i munnen och där finns också en del frukttoner. Väl dold alkohol. God och utmanande öl.

Founders Big Luscious Stout
355 ml, 67,90 kr, 7,8 %, Torr porter och stout

En stout med hallon kan bli hur gott som helst och Founders är bland de bättre bryggerierna i världen på tunga mörka pjäser. Men det här är inte lika galet gott som man kanske hade hoppats. Fortfarande ett bra öl, snygga rostade toner, mjuka chokladinslag och en väl dold alkohol. Men kanske blir det lite för mycket hallonsmak. Gott men inte galet gott som en del av Founders mörka öl är.

Clan Brewing Company Barrel-aged 4-pack

1320 ml, 189,60 kr, (Fyra olika öl i en förpackning)

Red Rye

Ganska tunt öl, en hel del whiskysmak som kanske tar över handen i denna typ av öl.

Spruce

Rökigt med torvtioner, ganska spretigt och kanske mer för whiskykännaren än ölnörden.

Imperial Stout

Klart bäst av ölen, lite tunn i smakerna men här flyter wiskyn bättre i hop med de övriga smakerna.

Golden Ale. Även här ganska mycket fattoner, en del smak av Champis (!) och en ganska tunn kropp. Säkert kul experiment för den whiskyintresserade, men inte riktigt för mig.