Corona stoppar inte alkoholsmuggling

Smugglingen av alkohol till Sverige ligger nästan på samma nivå som i fjol trots att coronaviruset lett till stängda gränser. Foto: Tullverket.

Gränserna har varit stänga. Men smugglingen av alkohol har inte påverkats speciellt mycket av det. I stället har smugglarna gått över till nya metoder.

På grund av coronaviruset har det under våren och sommaren varit nästan omöjligt för privatpersoner att ta sig till Danmark och Tyskland för att köpa billig alkohol. Det har stoppat en stor del av den lagliga införseln, och även tagit bort den smuggling som görs i mindre skala för att sälja alkohol vidare i till exempel det egna kvarteret.

Det har också lett till att Systembolagets försäljning har ökar rejält, inte minst i de län som ligger närmast Danmark och Tyskland.

Men smugglingen av alkohol totalt har inte alls avstannat på motsvarande sätt. Tullens beslag ligger faktiskt inte speciellt långt efter fjolårets siffror.

– I stället för att använda skåpbilar och åka många gånger använder man lastbilar. Det finns mycket pengar att tjäna på att smuggla alkohol, säger Martin Petersson, biträdande chef på gränsskyddsenheten i Helsingborg.

Till exempel har Tullen redan beslagtagit lika mycket sprit i år som man gjorde under förra året.

– Vi har gjort större tillslag i år, det största är på 14 000 liter starksprit, säger Petersson.

Även ölsmugglingen är omfattande, även om den inte ökat jämfört med 2019. 132 400 liter öl har beslagtagits hittills i år. I fjol tog man totalt 215 000 liter i beslag.

– Den organiserade brottsligheten har fortsatt. Men med stängda gränser för persontrafiken har vi kunnat lägga mer resurser på lastbilarna. Där smugglas det stora volymer alkohol som sedan är tänkt att säljas till bland annat restauranger, säger Petersson.

När gränserna nu öppnats igen har trafiken över till Danmark ökat. Det återstår att se hur det kommer att påverka Tullverkets årsstatistik för 2020.

Så här mycket alkohol beslagtogs i Sverige under 2019:

Starksprit: 46 500 liter

Alkoläsk: 1500 liter

Vin: 30 200 liter

Öl 215 000 liter

Så här mycket alkohol beslagtogs i Sverige från januari till augusti 2020:

Starksprit 47 500 liter

Alkoläsk: 700 liter

Vin: 22 400 liter

Öl: 132 400 liter