Coppersmith’s tar strid om guld i namnet

Petri Karhukorpi läste om Good Guys och det stora bryggeriet som krävt att de stoppar sin Värmlands Guld, nu väljer han att utmana med en egen variant.

Good Guys skrämdes till att byta namn på sin Värmlands Guld. Då reagerade Petri Karhukorpi på Copppersmith’s och nu ska han ta upp striden om rätten till ordet guld.

I går skrev vi om att Good Guys nu byter namn på sitt öl Värmlands Guld till Värmlands Export. Anledningen är att Spendrups krävt att det lilla Karlstadsbryggeriet inte använder det namnet.

Good Guys valde att fokusera på annat än strid med det betydligt resursstarkare bryggeriet.

Det finns en hel del öl med ordet guld i namnet på Systembolaget. Spendrups har sin Norrlands Guld, Carlsberg har Sort Guld och Tuborg Guld, sen finns Sofiero Original Guld och flera andra, vilket Petri Karhukorpi noterat.

– Det finns hur många som helst och ett bryggeri kan inte äga ordet guld, säger han.

– Det är bara skrämseltaktik från de stora, de skickar en bunt papper och skrämmer andra. Det är inte olagligt, men jag tycker att det är ovärdigt.

I går kväll ansökte han om ett varumärke på Patent- och registreringsverket: Westmanlands Guld. Han motiverar det med att han vill visa solidaritet mot Good Guys.

– Såna strider har jag tagit själv tidigare, bland annat med Anchor Steam och Absolut Vodka. Alla måste ha den juridiska rätten att göra det, de stora bryggerierna har ingen ensamrätt till juridiken.

– Det spelar ingen roll vad det kostar. Vi måste stå emot så att de inte tar över allt.

Samtidigt handlar det inte bara om att trolla Spendrups. Ett guldöl är något som Petri funderat på ett tag, så det kommer ett öl så småningom också.

– Västmanlands landskapsvapen symboliseras av tre gruvor, Skinnskatteberg, Norberg och Sala och tre metaller, zink, järn och silver. Den fjärde blir Westmanlands Guld.

Och han har faktiskt en del positivt att säga om Spendrups också.

– Det är ett jättefint bolag och jag lyfter på hatten för hur de byggt upp ett så fint varumärke på kort tid. Jag har stor respekt för det. Men jag har ingen respekt för att de har gått över gränsen i det här fallet, som jag anser att de gjort.