Claes hoppas mycket på gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning och differentierad skatt för bryggerier. Claes Wernersson har två hjärtefrågor i sin roll som politisk talesman för Sveriges Oberoende Småbryggerier. Nu hoppas han på framgång i en av frågorna under hösten.

Wernersson driver Qvänum Mat& Malt och har gjort så sedan 2004. Men han är också engagerad i föreningen Sveriges Oberoende Småryggerier. Han satt många år i styrelsen, men jobbar nu med politiska frågor åt föreningen.
När det gäller gårdsförsäljning av öl och vin vädrar han morgonluft.
– Den frågan är het som bara den just nu och det ser ju faktiskt ut att finnas en majoritet i riksdagen, säger han.
Beernews berättade nyligen om den majoriteten och om planera på att driva igenom en förändring under hösten. Detta trots att regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet är emot gårdsförsäljning.
– Det är en viktig fråga för oss, inte minst för alla på landsbygden. Vi behöver besökare för att kunna få intäkter och vi vet att det lockar med alkohol. Titta bara på Skottland och alla whiskytillverkare, säger han.
Wernersson är också noga med att påpeka att det inte handlar om berusning vid en eventuell gårdsförsäljning, utan om en upplevelse.

– Vi har en del provningar här och vi ser hur framför allt yngre personer konsumerar öl annorlunda i dag. Man vill smaka och prova och är inte intresserade av att dricka mycket.

Frågan om gårdsförsäljning lär följas av många under hösten och Wernersson tycker att det är dags att bryta upp den alkoholpolitik som präglat i Sverige i runt 100 år.
– Sverige är sämre än genomsnittet i EU när det gäller alkoholskador, trots att vi försöker vara restriktiva. Det är dags att omförhandla den politiken, säger han.
När det gäller differentierad alkoholskatt är det en längre väg att vandra. Den frågan handlar om att EU tillåter en lägre skatt för bryggerier som producerar mindre än 20 miljoner liter öl per år. Det är tillåtet att reducera skatten för dessa bryggerier med upp till 50 procent.
Detta görs i 21 av 27 EU-länder, men alltså inte i Sverige.
– EU har ett tydligt mål att stödja småskalighet och att dessutom behålla kulturella inslag i produktionen. Det skulle betyda massor för svenska bryggerier om vi fick den möjligheten.

Han uppskattar att Qvänum Mat&Malt skulle tjäna 500 000 – 600 000 kronor per år på den skattelättnaden.

– Vilken investeringsmöjlighet det vore för oss. Det skulle gå till nyanställningar och nya investeringar och så tror jag att alla bryggerier tänker, säger han.