Annons

Ciderproducenter kräver EU-skydd

Cider

Småskaliga producenter av hantverksmässigt tillverkad cider och perry från flera EU-länder går nu samman i ett gemensamt upprop där de kräver att EU ska införa ett gemensamt regelverk. Ambitionen är att samla tillräckligt många namnunderskrifter och därigenom påskynda processen mot en ny marknadsstandard. 

I vintras presenterades ett EU-förslag som föreslog att all europeisk cider bör innehålla 50 procent äpple eller päron för att få definieras just som cider. Något som inte minst i Sverige väckte starka känslor. Medan producenterna som följer den svenska ciderdefinitionen, som säger att det räcker att cider innehåller 15 procent frukt, tyckte att gränsen vid 50 procent var alldeles för hög, tyckte cidertillverkarna som gör traditionell cider på uteslutande frukt, att den är alldeles för låg. 

Nu kraftsamlar svenska hantverksproducenter, tillsammans med producenter i andra EU-länder, för att få till ännu tydligare riktlinjer. Målet är att skydda den traditionella cidern och hitta tydliga standarder som skiljer dem från de industriellt framställda läskliknande varianter – som ofta innehåller en liten mängd fruktjuice och istället är baserade på koncentrat, socker, vatten och tillsatser – men säljs och marknadsförs som cider. 

– Förhoppningen är att ge stöd åt det förslag på ny handelsordning som EU-kommissionen lämnade till EU-parlamenetet i höstas, och då särskilt artikel 10 som säger att man kan benämna sin cider/perry som “Traditional” om den görs på uteslutande frukt, det skulle tydliggöra skillnaderna för konsumenterna, säger Lena Ryberg-Ericsson på Köpings musteri.

Uppropet hänvisar till den tusenåriga historia som cider och perry har i Europa. Samtidigt lyfter de småskaliga tillverkarna att de här dryckerna både är miljövänliga och hållbara, med starka kopplingar till lokala råvaror och landsbygdsutveckling. Att fruktodlingarna som används bidrar till biologisk mångfald och minskat importberoende, samtidigt som de främjar lokal självförsörjning. Den relativt låga alkoholhalten ses som ytterligare en fördel.

Producenterna uppmanar EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet att införa en ny marknadsstandard där endast drycker tillverkade huvudsakligen av äpple- eller päronjuice får bära beteckningarna cider och perry. En process man hoppas kunna påskynda genom insamlandet av namnunderskrifter.


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.