Christian har bästa minnet från Tjeckien

Sommar 2018

Christian Åhman har varit med i ölsvängen i många år. Men ett av hans starkaste minnen kommer från de tidiga åren.

Det är som lärare på den Bryggeritekniska utbildningen i Ludvika som Christian Åhman har gjort sig känd för många på senare år, men han har också ett långt förflutet på Pripps. Här är hans svar på våra sommarfrågor.

 

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

När jag var yngre så var jag i Prag på besök och hamnade på ett riktigt ölhak med långbord och levande musik. Ölen serverades i stora sejdlar som sattes ner på borden så det skvätte öl över bord och besökare. Ölet serverades av bastanta damer som bar ett stort antal sejdlar i båda händerna. Här serverades underbar öl men jag minns inte namnet ölsorterna men det var kanske inte mitt bästa ölminne men ett tidigt ölminne långt innan jag började jobba med öl.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

Helles Brau. Som tillverkar ett av min absoluta favorit öl som är Aecht Schlenkerla Rauchbier som alltid måste finnas i mitt öl förråd i källaren

Har planerat att besöka bryggeriet under 2018.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

Tror på cirka 400 bryggerier om tre år. Tror att en del av dagens nyuppkomna bryggerier kommer att lägga ner eller slås ihop med andra för att få större lönsamhet men flera av bryggerierna kommer att utöka sin verksamhet med utökade sorter och nyutvecklade ölsorter.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

Jag är ju en älskare av suröl, geuze och veteöl och under sommaren väljer ju jag oftast någon veteöl och då kanske med en skiva citron för att få den läskande, kanske en Hoegaarden eller Weihenstephan men skulle nog även njuta av en suröl och då blir det nog en Dugges, Tropic Thunder.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?

Svårt att välja men de personer jag skulle vilja träffa har tyvärr lämnat oss.

Jag skulle vilja ha haft ett par timmar med Wolfgang Kunze och diskuterat innehållet i boken som är bryggarbibeln. Annars hade det varit kul att träffa Johan Albrecht Pripp och prata öl med och hur han startade bryggeriet och varför

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

Svårt att bestämma det finns många bra ölfestivaler runt omkring i landet och det är svårt att hinna besöka alla, senast var jag på ölmässan i Göteborg som jag gillade skarpt sedan brukar jag och de studerande som en del av utbildningen besöka Stockholm Beer & Whisky i Stockholm där de studerande ofta skapar bra kontakter inför kommande praktikplatser vilka i en förlängning många gånger kan resultera i en anställning.

Själv har jag bestämt att jag skall till oktoberfest i München i år sedan blir det ett besök på BrauBeviale i Nürnberg i november.