Charles vill höra om sin egen ölresa

SOMMARFRÅGOR 2020

Charles Cassino svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Charles Cassino på WAZA Bryggeri & Restaurang svarar på våra frågor. Han har bland annat en pilsner som bästa svenska öl.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Eftersom WAZA brygger och säljer 90% av ölen i vår egen restaurang så blev det väldigt kännbart när gästerna uteblev. Att vi inte kan växla över till flaskproduktion till Systembolaget gjorde ju inte det hela bättre. Det märktes i vår hembryggarbutik att mycket mäniskor var hemma och bryggde. Vi började även ett närmare samarabete med Humlegården som utlämningsställe. Varje fredag kom tre pallar med hembryggargrejer till kunder. Vi har valt att köra och hålla öppet hela sommaren för att visa våra gäster att vi tänker ta oss igenom det här och komma ut på andra sidan. Som tur var så har vi etablerat våra luncher som i sin tur har dragit folk till kvällarna.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Ja arbetsmässigt att faktiskt hinna med allt småpyssel på bryggeriet som annars bara skjuts på framtiden. Samt självklart veckan på Hop Shed Beerweek, en lightvariant av ölfestival. Känns som den är årets festival som blev av. Sen så hoppas jag att sommaren skall fortsätta en månad eller två till, minst. Samt spendera så mycket tid som möjligt i skärgården.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Klassiskt svår, men rimlig fråga. Men eftersom jag är en sucker för tyska pilsner och snygga lager så säger jag Palles pils från Nyköping Brewing Company.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Nån gång i framtiden kanske. Frågan är dock om bryggerierna kommer att tjäna på det mer än i bara reklamsyfte. Det känns även som att Systembolaget gjort eftergifter gentemot bryggerierna under åren för att slippa hantera frågan. För oss så skulle det i och för sig kunna vara en gimmick. Men vi tjänar ju mer på att sälja öl som serveras i vår restaurang än om vi skall sälja den på flaska eller burk till slutkund som bär hem ölen.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Ja i dessa tider så blir det ju den närmaste familjen som man inte ser så ofta tyvärr. Men får man välja helt fritt ur fantasin så skulle det vara kul att bjuda in sig själv som nybliven hembryggare -94. Tänk att få berätta för sig själv vilken resa man ska få vara med om. Galet på så många plan.