Cantillon fick Arvid att bli såld på öl

Sommar 17

Arvid Landgren på Tempel Brygghus fick riktig fart på sitt ölintresse när han drack en Cantillon. Här kan du läsa alla hans svar i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?

– Jag minns inte exakt men jag tror inte det var något jättedramatiskt som fick mig att uppskatta bra öl från första början. Tror det var någon dansk ipa. Men det kom krypande under några år innan dess och eskalerade snabbt efter den punkten så den var viktig.
Första gången jag blev helt och hållet såld på riktigt var när jag blev bjuden på Cantillon (tror det var gueuze bio). Första klunken fattade jag verkligen ingenting av, men mot slutet på flaskan var jag helt såld.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
– Jag dricker helst suröl eller lager så det blir väl en av varje, haha. Om man ska välja två specifika så testade jag en cool single hop mosiac-suripa från ett polsk bryggeri (Pracownia Piwa) för ett tag sen, den vill jag ha med. Och en Urquell.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?

– Jösses, vilken fråga. Fell Voices blev vi nöjda med, komplex och trevlig. Jag gillar Perdition, speciellt de senare batcherna som är bryggda i nya bryggeriet, tycker den har växt sedan dess. Allt med humle har blivit bättre också.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
– Har tyvärr inte riktigt haft tid att sätta mig in i allting i år, får nog blanka den frågan..

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
– Jag tror att antalet bryggerier kommer balansera sig, svårt att sia om exakt var men vi har väl runt 350 nu, så kanske 500?
Kvaliteten kommer fortsätta att höjas, de som inte hänger med kommer behöva andra selling points för att fortsätta vara kvar. Det kommer nog fortsätta vara en stark lokal anknytning, många nya bryggerier kommer troligen ha en lokal målsättning.

Jag tror också att det kommer bli en tydligare indelning bland bryggerierna, ex lokala, reigonala, produktionsbryggerier, exportbryggerier osv. Tre år är en rätt kort tid, men på kanske 5-10 års sikt kommer det troligen bli tydligare.

Bryggpubar kommer troligen bli vanligare. Göteborg har gått i spetsen för serveringstillstånd hos bryggerier och det kommer spridas över Sverige rätt snabbt tror jag (Kudos till Sthlm Brewing som var först med provsmakningstillstånd!).

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
– Det finns väldigt många jag skulle vilja ta en öl med, alla man inte hinner träffa så ofta man vill, folk som bor långt borta osv.