Calle hoppas kunna brygga öl på heltid

Calle Hellstrand på Hellbeach Brewing. Foto: Privat

Hellbeach Brewing är ett nytt bryggeri i Sala, men Calle Hellstrand är inte okänd på stan. Han driver två restaurangrörelser och det är också dit hans öl primärt ska gå.

Calle Hellstrand har gått från botten till toppen, från att ha börjat som diskare driver han i dag två restaurangrörelser i Sala. Och på vägen har hans intresse för öl växt mer och mer och blivit så stort att han till slut bestämde sig för att starta egen öltillverkning.

Och när beslutet väl var taget var nästa steg att gå till föräldrarna.

– Jag väckte idén hos min far. De bor kvar på en bondgård utanför Sala. Där har vi ett gammalt slakteri på gården som inte har använts på många år, det var bara bråte där. Jag frågade ”fasen, slakteriet, vad ska du göra med det? Ska vi inte hjälpas åt att bygga bryggeri?”. Han svarade att det lät som en kul grej, så vi satte spaden i backen, säger Calle Hellstrand.

Slakteriet renoverades och byggdes till. I dag är den på ungefär 140 kvadratmeter och alldeles lagom för ett litet nystartat bryggeri. Byggnaden var klar redan 2019, men bland annat på grund av pandemin har Calle inte kommit vidare förrän nu den senaste tiden.

– Nu har jag kommit väldigt långt, men jag har inte börjat sälja till mina ställen än. Jag håller på med tillståndsprocessen.

– Men jag provbrygger hela tiden. I runda slängar har jag bryggt 1000 liter öl under två års tid. Jag har provat mig fram. Vissa batcher med sämre, vissa med bättre resultat. Men jag har hittat mina recept och har en färdig portfölj.

Den portföljen består av lager, west coast IPA, brown ale och New England IPA.

– Jag vill ha smakrika öl med moderna inslag, men ändå med klassiska smakbilder. Och det blir inga Apex-humlebomber inledningsvis.

Men framöver ska det kunna komma allt möjligt från Hellbeach Brewing.

– Jag gillar att labba med surisar och om jag bara skulle dricka en öl en kväll så skulle det bli en suris, säger Calle.

Utrustningen i bryggeriet består av ett bryggverk på 200 liter och fem jästankar med samma volym.

– Under full produktion ska det kunna spotta ut 1000-2000 liter.

Till sommaren hoppas Calle Hellstrand att de första ölen från Hellbeach Brewing ska gå att köpa på hans två restauranger. Går det bra så kanske hans främsta mål kan uppfyllas så småningom.

– Min resa har i princip bara börjat nu. Målet är att endast jobba med bryggeriet. Har plats för att bygga ut, så det är inga problem.